Komünist Parti: Zeynep Erdost'u serbest bırakın!

Komünist Parti, geçtiğimiz yıla ait görüntüler sonrası hedef gösterilerek gözaltına alınan Zeynep Erdost'un serbest bırakılmasını talep etti.

Haber Merkezi

Komünist Parti, geçtiğimiz yıl polise tepki gösterdiği görüntüler sosyal medyada yayınlanarak hedef gösterilen Zeynep Erdost'un derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Komünist Parti tarafından yapılan açıklama şöyle:

Geçtiğimiz yıllarda güvenlik kuvvetlerini sözlü olarak protesto ederken çekilmiş görüntüleri gerekçe gösterilerek bu sabah gözaltına alınan Zeynep Erdost derhal serbest bırakılmalıdır.

Zeynep Erdost, bu sabah evinde gözaltına alınmış, sağlık kontrolü için götürüldüğü hastanede tansiyonu yükseldiği için acil servise kaldırılmıştır.

Erdost’un gözaltına alınma sebebi önceki yıllarda çekilip yayılmış ve bazı haber organlarında da yayınlanmış olan bir görüntüdür. Bu haber görüntüsünde Zeynep Erdost, teçhizatlı olarak karşısında duran çevik kuvvet polislerini protesto eden bir konuşma yapmaktadır. Özellikle 2013 yazında doğrudan gaz bombası fişeklerinin yakın mesafeden hedef alınarak fırlatılması sonucunda kaybettiğimiz insanları anmamız ve görüntülerdeki güvenlik görevlilerinin o sırada yine demokratik protestolara katılmakta olan insanları hedef almış olduklarını hatırlatmamız, söz konusu protesto konuşmasını anlamak için yeterlidir. Yine bu protesto görüntülerinde görevlilerin Erdost’a sözlü ya da fiili bir müdahalede bulunmadıklarına, kendilerinde böyle bir hak göremediklerine de dikkat çekmeliyiz.

Bu protesto görüntüleri şimdi “Cumhurbaşkanına hakaret ve emniyet mensuplarını aşağılamak” suçları için gerekçe gösterilmiştir. Bu bir hukuk katliamıdır.

Birincisi, uzun süredir dolaşımda olan, çeşitli internet sitelerinde yayınlanmış olan görüntülerin şimdi bir “suçlamaya” gerekçe olması kabul edilemez.

İkincisi, görüntülerde Cumhurbaşkanı’na hakaret olduğunu söylemek, sadece güvenlik görevlilerinin değil, siyasilerin de her türlü eleştiri ve protestodan azade kılınmasından başka bir anlama gelmez.

Üçüncüsü, geçtiğimiz hafta onlarca insanımızın canını alan bombalı katliam, emniyet güçlerinin verilen hukuksuz emirleri uygulamalarını, geçmişte uygulamış olmalarını haklı çıkarmaz. Hepimizin nefretini uyandırmış, tepki gösterdiğimiz katliam, çok önce haksızlıklara karşı yapılan bir protestoyu suç olarak göstermek için kullanılamaz.

Her gün bir yerlerde bir bombanın patladığı, bunların bir kısmının devlet destekli İslamcı çeteler tarafından yapılıyor olması nedeniyle yetkililerin herhangi bir patlamada kamuoyunu bilgilendirmekten korktukları bir ülke olmamız korkunçtur.

Patlayan bombaların, dökülen kanın takibini, haklı protestolarını yapan, demokratik haklarını kullanan yurttaşlardan yapacaksanız, bunun tek bir anlamı vardır: Derdiniz bombalarla ve dökülen kanla değil; siz halktan memnun değilsiniz!

Devlet yetkilileri ve AKP yöneticileri tarafından muhbirliğe teşvik edilenler tarafından yürütülen kampanya sonucu gözaltına alınmış olan Zeynep Erdost’un, bu açıdan simgesel bir değeri de vardır.

12 Eylül karanlığının ilk günlerinde işkencede katledilen değerli aydınımız İlhan Erdost’un kuzenidir.

2015 Haziran seçimlerinde Komünist Parti’nin 550 kadın adayı arasında yer almıştır.

Bu hukuksuzluğun derhal sona erdirilmesini, sağlık durumuyla ilgili ciddi endişeler taşıdığımız Zeynep Erdost’un derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.