Kilis'e kim, nereden roket atıyor? Türkiye neden durduramıyor?

Atlantic Council tarafından yapılan analizde, Kilis'e düşen roketler, bu roketlerin nereden geldiği ve Türkiye'nin nasıl durdurulabileceği inceleniyor.

Dış Haberler

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council tarafından yapılan analizde, Kilis'e atılan roketler inceleniyor. IŞİD tarafından atıldığı bildirlien roketlerin, Nisan ayından beri daha büyük sıklıkla atıldığı söyleniyor.

Atlantic Council, yaptığı araştırmada düşen bütün roketlerin Katyuşa roketi olduğunun tespit edildiğini belirtiyor. Bu roketlerin 19-32 kilometre menzili olduğu ve isabet oranının düşük olduğu bildiriliyor.

Araştırmada roketler tarafından vurulan Tekke Camisi'nin yeri esas alınırken, ölçümlerin bu camiye göre yapıldığı aktarılıyor. 

(Roketlerin geliyor olabileceği alan sarı yarım daire ile gösterilirken, yeşil alanlar "muhaliflerin" elindeki yerlerini, kırmızı ise IŞİD'in olduğu bölgeyi temsil ediyor.)

'TÜRKİYE ABD'DEN YARDIM İSTEDİ'

Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için kimi girişimlerde bulunmasına rağmen, roketleri durdurmada başarılı olamadığı söyleniyor.

Atlantic Council'e göre roketlerin durdurulması için "Türkiye'nin kara harekatı yapması ya da müttefik isyancı güçlerin IŞİD'i 32 kilometreden uzağa itmesi" gerekiyor.

Türkiye'nin Kilis'e siren sistemi yerleştirdiği ve zırhlı ambulanslar kullanmaya başladığı aktarılırken, Katyuşa'ların kolay taşınabildiği ve küçük olduğu, çok uzak mesafeden etkili olduğu, bu sebeple bulunup imha edilmesinin kolay olmadığı belirtiliyor.

Türkiye'nin ABD'den insansız hava aracı desteği istediği, bu sayede roketleri durdurmayı amaçladığı, ancak bu yaklaşımın getirebileceği sonucun da sınırlı olduğu aktarılıyor.

'TÜRKİYE'NİN ROKET SAVUNMA SİSTEMİ YOK'

Analizde, İsrail'e atılan roketler ve Türkiye'ye atılanlar karşılaştırılırken, İsrail'in pasif füze savunma sistemine sahip olduğu hatırlatılıyor.

Türkiye'nin bu tür bir korunmadan yoksun olduğunu belirten Atlantic Council, Türkiye'nin roketleri havada durdurmasının mümkün olmadığını, bu sebeple soruna kolay bir çözüm getirilemeyeceğini öne sürüyor.

Türkiye'ye 'çözüm' olarak önerilen şeyse, Türkiye'nin müttefiki olan Ahrar'uş Şam ve benzeri cihatçı örgütlerin IŞİD'i geriletmesi. Bunun Rusya ve Suriye ordusunun ateşkes sebebiyle bu cihatçı gruplara saldırılarını azaltması sebebiyle de mümkün olduğu söylenirken, Ahrar'uş Şam'ın El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ile işbirliği yaptığı, bu sebeple ateşkese dahil edilmediği biliniyor.

Atlantic Council, Türkiye'ye ait uçakların Rusya ile gerilimden dolayı Suriye hava sahasında uçmaya çekindiğini ve Türkiye'nin kara harekatını da göze alamadığını belirtiyor.