Kılıçdaroğlu: Olmaz öyle saçma şey

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık referandumuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Bir partinin genel başkanı aynı zamanda başkan, Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini tayin etsin mi? Olmaz öyle saçma şey, o adalete güven olur mu diyorsunuz hayır oyu kullanacaksınız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, patronlarla yaptığı buluşmada başkanlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

OLMAZ ÖYLE SAÇMA ŞEY

Cumhurbaşkanı tarafsızdır. Yapılan değişiklikle deniliyor ki başkan aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Salı konuşmaları olacak. AKP adına Cumhurbaşkanı konuşacak. Her Salı bizi eleştirecek. Bu kabul edilebilir tablo mudur? Bir de sayın başkan Anayasa'ya göre tarafsızlık yemini edecek? Bu doğruysa evet oyu verelim. Cumhurbaşkanı tarafsız olsun istiyorsak hayır oyu vereceğiz. 

Bir partinin genel başkanı aynı zamanda başkan, Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinden 12'sini tayin etsin mi? Olmaz öyle saçma şey, o adalete güven olur mu diyorsunuz hayır oyu kullanacaksınız.

EVET DİYORSANIZ İTİRAZIMIZ YOK

Şimdi siz buna evet diyorsanız itirazımız yok. Evet diyorsanız da hayır diyorsanız da başımın üzerinde yeriniz var. Milli irade böyle olması lazım. Vatandaşın kararına saygı duyacağız.

"Bu değişiklikte hiç mi iyi bir şey yok" diye sordu bir arkadaşım. "Yargı bağımsız ve tarafsızdır" maddesi eklenmiş. Bağımsızlık zaten tarafsızlığı da kapsam. Siyasi partinin başkanı hakim tayin ederse bağımsızlık olmaz. Yargı bağımsızlığı nasıl olur. Hakim tayin edilirse bağımsız olmaz. Hem başkan, hem partinin genel başkanı olacaksın sonra tarafsızlık yemini edeceksin.

BİR KARARNAME İLE MAL VARLIĞINIZA EL KONULABİLİR

Bir madde ile anayasanın 30'a yakın maddesi değişiyor. Anayasaya aykırı mı aykırı. Bunu belirleyecek olan milletin kendisidir dedik ve AYM'ye gitmedik. İlk 3 madde bu değişiklikle fiilen değişmiş oluyor, çünkü demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem meclisin yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kişi hakim tayin edecek hem devleti yönetecek hem Meclis'in yerine geçecekse demokrasi askıya alınmış olacak. Bir kararname ile mal varlığınıza el konulabilir, içeri atılabilirsiniz.