Kentsel dönüşüm mağduru Macunköy sakinleri yaşadıklarını soL'a anlattı...

Ankara'nın ikinci büyük ilçesi Yenimahalle'ye bağlı Macunköy'deki gecekondu bölgesinde, belediyenin yaklaşık beş yıldır yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi, yörede yaşayanları mağdur etti.

Haber Merkezi

Ankara'nın ikinci büyük ilçesi Yenimahalle'ye bağlı Macunköy'deki gecekondu bölgesinde, belediyenin yaklaşık beş yıldır yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi, yörede yaşayanları mağdur etti.

Macunköy sakinleri yaşadıkları mağduriyeti soL'a ve TKP hukukçularından Serap Emir'e anlattı.

2014 yerel seçimleri öncesinde Macunköy'ü ziyaret eden ve kentsel dönüşüm kapsamında sözler veren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın sözlerini tutmadığını anlatan bölge halkı, "Oyalanıyoruz" dediler. 

Fethi Yaşar'ın Macunköy, Pamuklar ve Mehmet Akif Ersoy bölgelerinde yaşayan yurttaşlara çağdaş konut sözü verdiğini hatırlatan Macunköylüler, "Bizleri şimdi Mamak'a taşımak istiyorlar" diye konuştu. 

İşte bölge halkının anlattıkları...  

Elmas Köksal (65 yaşında): 48 yıldır aynı mahallede oturuyorum. Ostim sanayi bölgesi, Atisan sanayi sitesi gibi iş yerleri, biz bölgeye yerleştikten yıllar sonra kuruldu. Yerel yönetimlerle kurulan temaslarda, bize her seferinde farklı bilgiler veriliyor. Mahalle Muhtarı, Macunköy'de dönüşüm başladığında mahalle sakinlerine "Sizler dahil edilmediniz, ikinci etap olacaksınız" dedi. İkinci etap tamamlandığında "Sizler üçüncü etap olacaksınız" dedi. Sürekli bir oyalama süreciyle karşı karşıyayız. Bu süreçte mahallemize ambulans dahi gelemiyor. Gelse bile numaralandırma olmadığı için adresleri bulamıyor. Evlerine gidiş yolumuz, dere yatağı üzerinde. Belediye Başkanı, kiracıların bile mağdur edilmeyeceğini söylemişti. Oysa yanı başımızdaki Serhat ve Çayır mahallerinde pek çok çalışma yapılmasına rağmen bizim burada taleplerimiz karşılanmadı. 

Erdal kılıç (67 yaşında): Doğduğumdan beri Macunköy'de yaşıyorum. Belediye Başkanı bize "Bugüne kadar tükürdüğümü yalamadım, şeref ve namus sözü veriyorum sizleri mağdur etmeyeceğim" dedi. Biz TOKİ ile anlaşma yaptık. "Evlerinizde sorun varsa, aradaki farkı ödeyerek Mamak'a gidebilirsiniz veya Serhat mahallesinden arsa alabilirsiniz" dedi. Belediyeyle defalarca görüştük, hiçbir şekilde sorunlar çözülmedi.

Abdullah Kayıncak (72 yaşında): 50 senedir mahalle sakiniyim. Evlerden çıkmamız için her şey yapılıyor. Kanalizasyonlar tıkalı, taştığında hiç kimse gelmiyor. Geldiklerinde de geçici bir çözümle hallediliyor, ertesi gün yine aynı şeyi yaşıyoruz. Su tesisat boruları dışarıda açık bir şekilde evlerin, ağaçların üzerinden dolanıyor. Çöpler alınmıyor. Çöpün içinde yaşıyoruz. Mahalleye gelen yolu, bir firmaya satarak kapattılar. Ulaşım sağlanabilecek bir yol yok. Bunları dillendirdiğimizde karşımızda hiçbir şekilde çözüm bulacağımız bir merci bulamıyoruz. Ama pes etmeyeceğiz, baba toprağımızdan çıkmayacağız. Hepimiz işçiyiz, hem mahallemizi bırakıp hem de ödeyemeyeceğimiz borcun altına bizleri sokmak istiyorlar.

Orhan Köksal (35 yaşında): Doğduğumdan beri aynı mahalledeyim. Özelikle tesisat, elektrik sorunları yaşıyoruz. Açık şebeke hatları yüzünden en çok çocuklarımız mağdur oluyor. Büyükşehir ve Yenimahalle belediyeleri arasında mekik dokumamıza rağmen hiçbiri sorunlarımız çözmedi. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.

Osman Peşmen (43 yaşında): Şu anda TOKİ'nin yaptığı 2. etap evlerinde oturuyorum. Eski mahalle sakiniyim. Mahallemiz dönüşüme uğramadan, kendi arazilerimiz fahiş fiyata alındı, Macunköy'ün başka bölgesinden evler verildi. Arada borçlandık. Sanayi dönüşümüne açık imar kararı ve bir gecede değişen yapılanma kararlarıyla bizleri kandırdılar, buradaki pek çok insana 3. etap yapılacak deyip beklettiler. Başka insanlara yapılan evler, başkalarına satıldı. Kendimiz de mahallelerimizden edildik, başka yerde oturmaya mecbur bırakıldık.