Kemal Okuyan: 16 Nisan'dan sonra dengeler değişecek

Ankara NHKM'de düzenlenen 'Ankara Havası' söyleşisinin konuğu TKP MK Üyesi Kemal Okuyan oldu.

TKP MK üyesi Kemal Okuyan, Ankara NHKM'de, "Ankara Havası"nın konuğu oldu. Oldukça yoğun bir katılımın olduğu söyleşi Erkan Yıldız ve Ali Somel'in sunumuyla başladı.

8 Mart ve Hollanda krizine ilişkin yapılan sunum sonrası söyleşi, TKP MK Üyesi Kemal Okuyan'ın, Yıldız ve Somel'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlamasıyla devam etti.

Dünyada yükselen krizin yeni bir devrimci krize olanak sunup sunmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Okuyan, devrimsiz bir dönemde karşı devrim yaşandığını belirtirken, "Şimdi o karşı devrim dönemi çözülüyor. İnsanlık bu karşı devrim sürecine önemli gedikler açacak" dedi.

Komünist harekette dünya genelinde bir "iştahsızlık mı" olduğuna ilişkin soruyu yanıtlayan Okuyan, "1917 öncesinde benzer bir durum yok muydu? Birinci Dünya Savaşı çıktığı zaman dünyada bir buçuk sol partiden bahsediliyordu. Almanya ve Fransa'daki büyük partilerdi bunlar. Savaştan bir hafta önce Alman Sosyal Demokratları Paris'te Fransızlarla ortak eylem yaptılar, 'asla birbirimizin kanını dökmeyeceğiz' dediler. Bir hafta sonra savaşa koştular, kan döktüler. O dönem oldukça dağınık ve küçük bir parti olan Bolşevikler 3 yılda işçi sınıfını iktidara taşıdı. Bizler tarih bilinci olan insanlarız, karamsarlığa asla kapılmayız" ifadelerini kullandı.

AKP iktidarında insanlara yönelik çürütücü saldırıyla nasıl başa çıkılacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Okuyan, "Çürümeyi halkın değerleri olarak kutsayanlar liberallerdi. Cehalet, riya sevilmez. Bizim insan sevgimiz ve bugünkü insanlara bakışımız arasında fark var. Bugün en gelişkin ahlak bu düzeni değiştirmeyi amaçlamaktır. İnsanlarda bunu çoğaltmaya çalışacağız, yeni bir insanlık kuracağız. Ekim Devrimi gerçekleştiğinde Rusya'da tablo çok daha ağırdı, buradan devrim çıkarıldı. Biz de yaparız" diye konuştu.

Referandum sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Okuyan, 'hayır' cephesinin bazıları tarafından riya üzerine kurulduğunu söyledi. CHP'nin referandumda toplumdaki çürümeye oynadığını belirten Okuyan, "CHP, AKP'lilere şirin gözükmek üzerine siyaset kuruyor. Bugün çürümeyi durdurmak istiyorsak 'hayır' oylarının başka türlü artmasına odaklanmalıyız. Bu Ekmeleddinle birlikte Haziran kitlesine yapılan saldırının devamı. CHP İzmir'de AKP'ye afiş yerleri veriyor, koruyor. Binali gitti hala dokunmuyorlar bunlara. Tek dert AKP kitlesine şirin gözükmek. Bu 16 Nisan'a ve 'hayır'a enerji de vermez" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de direnenlerin ilkesizliğe mahkum edilmek istendiğini vurgulayan Okuyan, "Bu ülkede Kurtuluş Savaşı'na karşı her türlü saldırıya başvuruldu. Emperyalizmin hesaplarını bozan bir savaştı bu. Şimdi büyük bir riyakarlıkla karşı karşıyayız. 18 Mart dolayısıyla bugün 'antiemperyalist mücadele' deniliyor. Ne zamandan beri emperyalist bir savaş antiemperyalist oluyor. Osmanlı savaşın ittifak kuvvetlerinden biri. Bu baştan aşağı riyakarlık" dedi.

TKP adının yeniden siyaset sahnesine dönmesine ilişkin konuşan Okuyan, TKP'nin ikinci altın çağının eşiğinde olduğuna dikkat çekti ve mücadelenin güçlenerek devam ettiğini ifade etti.

16 Nisan'dan sonra dengelerin her gün değiştiği bir döneme girileceğine işaret eden Kemal Okuyan, bu dönemin olanaklarına odaklanmak gerektiğini dile getirdi. 

Söyleşi Ayşegül Koca'nın klasik gitar dinletisiyle sona erdi.