Kanser hastası İlknur aylardır ilaç onayı bekliyor!

Türkiye'de kanser hastalarının ilaca erişim çilesi artarak devam ediyor. Dilek Özçelik'in ölümüyle yeniden gündeme gelen sorun, tüm yakıcılığıyla sürüyor. Adana'da ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde meme kanseri tedavisi gören İlknur Oruç'un ilaç talebi iki kez Bakanlık tarafından reddedildi. Genç kadın ilaç beklemeye devam ediyor.

soL-Adana

Türkiye'de kanser hastalarının ilaca erişim çilesi artarak devam ediyor. Geçen günlerde Tekirdağ'ın Saray ilçesinde yaşamını yitiren Dilek Özçelik'in ölümüyle yeniden gündeme gelen sorun, tüm yakıcılığıyla sürüyor. Adana'da ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde meme kanseri tedavisi gören İlknur Oruç'un ilaç talebi iki kez Bakanlık tarafından reddedildi. Genç kadın ilaç beklemeye devam ediyor.  

2014'te meme kanseri teşhisi konulan 27 yaşındaki, bir çocuk annesi İlknur Oruç, aylardır kanser ilacı bekliyor. Kanserin kemik ve akciğerine de sıçradığı belirlenen Oruç, yaklaşık üç aydır Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yatıyor. 

Tedavi sırasından kullanılması gereken Herceptin ve Lapatinip isimli ilaçlar için iki aydır Sağlık Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. İlaçları kullanamadığı için durumu gittikçe ağırlaşan genç kadının eşi Gaffur Oruç, yaşadıkları zor süreci şu sözlerle ifade ediyor: "Bu iki ilaçla daha önce eşim büyük oranda direnç sağladı. Doktorlarımız tedavi sırasında bu ilacın kullanılması gerektiğini söylüyor. Tüm tedavi yöntemlerini kullandık ve eşim için tek seçeneğimiz bu ilaç. İki aydır bekliyoruz. Prosedürleri aşamadık. Eşimin artık beklemek gibi bir lüksü yok" dedi. 

Gaffur Oruç, eşinin ve tüm kanser hastalarının ilaca erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıların aşılmasını talep ediyor. 

Kanser hastası İlknur Oruç da, soL'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Benim istediğim tek şey, yaşama hakkımın bana geri verilmesi. İstediğim ilacın onaylanması. Çünkü ölmek istemiyorum. Benim bir çocuğum var. Hayallerim var. Onları gerçekleştirmek istiyorum. Bunları yapabilmem için de ilaçlarımın bana verilmesi gerek. İki aydır ilaç alamıyorum. İlaçların bir an önce bana ulaşması lazım. Benim için saniyeler bile çok önemli. Saniyeler bu kadar önemliyken iki aydır ilaç almadan yaşamak hastalığımın ilerlemesi, hayatımın kısalması demek. Benim bir çocuğum var, ona verdiğim bir söz var. Ben onu okula, parka götürecektim. Rica ediyorum artık ilacım onaylansın. Onaylanmıyorsa neden onaylanmadığı bana bildirilsin. Benim artık başka çarem yok. Tek çarem bu ilaçlar."

HASTANE YÖNETİMİ İLAÇ BAŞVURUSUNU GEÇ Mİ GÖNDERDİ?

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan yapılan açıklamada ise Herceptin ve Lapatinip isimli ilaçların kurulun kararıyla kullanılabileceği belirtildi. İlknur Oruç’un başvurusunun da onay kurulunda olduğu söylenirken, "10 işgünü içinde karar çıkar. Hastane yönetimi ilaç başvurusunu geç göndermiş olabilir" denildi.