José Martí Küba Dostluk Derneği'nden Fidel açıklaması: Sosyalist Küba'nın kazanımlarını yaşatacağız

José Martí Küba Dostluk Derneği, yaptığı açıklamada sosyalist Küba'nın kazanımlarını ve Küba halkının yaşama hakkını yaşatacaklarını ilan etti.

José Martí Küba Dostluk Derneği, bugün yitirdiğimiz Fidel için bir açıklama yayınladı.

"Fidel'in ardından..." başlıklı açıklamada, "Bizse bugünden itibaren Fidel’i, öncülük ettiği sosyalist Küba’nın kazanımlarını daha büyük bir kuvvetle anlatarak, emperyalist ablukaya karşı Küba halkının yaşama hakkını daha büyük bir inatla savunarak yaşatacağımızı ilan ediyoruz" denildi.

Açıklama şu şekilde: 

Küba Devrimi’nin lideri Başkumandan Fidel Castro Ruz’u kaybettik. Gericiliğin ve adaletsizliğin kol gezdiği bir dünyada maruz kaldığı emperyalist kuşatmaya rağmen iyiyi ve güzeli savunmaya devam eden bir ülkenin tarihsel liderine bugün veda ediyoruz. Yıllardır insanlığın yüz akı olan bu ada ülkesinin Türkiye’deki sesi olmaya çalışan Küba dostları olarak Küba halkının ve Kübalı devrimcilerin üzüntüsünü derinden paylaşıyoruz. 

Bugün çoğumuza uzak bir geleceğin tatlı hayali gibi görünen eşit, adil ve insanca bir yaşamı küçük bir ada ülkesinde var eden siyasi irade şüphesiz en fazla Fidel’in kişiliğinde cisimleşiyordu. Fidel yalnızca kendi ülkesindeki büyük dönüşüme öncülük etmekle kalmadı. Dünya halklarını, emperyalist boyunduruktan kurtuluş için savaşırken, doğal felaketlerin pençesinde yaşam savaşı verirken, ya da cehaleti yenmek için mücadele ederken yalnız bırakmayan da Fidel’in Küba’sıydı. Başkumandan önderlik ettiği ülkenin yaklaşımını sade biçimde özetliyordu: “Başkaları için mücadele edemeyenler kendileri için hiçbir zaman yeterince mücadele edemeyeceklerdir.” Tam da bu nedenle Küba halkıyla birlikte dünyanın mazlum halkları, ilerici ve aydın insanları bugün Fidel’e ağlıyor.  

Bir de Fidel’in ardından kutlama yapan bir azınlık var… Sayıları az olmakla birlikte yelpazesi Miami’deki Kübalı karşı devrimcilerden bizim ülkemizdeki her boydan Amerikancı liberale uzanan bu topluluğun sevinç çığlıkları derin bir karanlığın içinden geliyor. Şunu bildirmek isteriz ki, Fidel, tıpkı 1953’te Kübalı genç devrimcilerin sonu Küba Devrimi’ne varacak yeni bir ayaklanma başlatarak yüzüncü doğum gününü kutladığı José Martí gibi genç kuşakların ileriye doğru atılımlarına ilham verecek. Bugün sevinç çığlıkları atanlar ise tarihte insanlığın unutmaya bile tenezzül etmediği bir detay olarak kalacaklar. 

Çağdaşı olduğumuz büyük Kübalı devrimcinin ardından söylenebilecek çok söz var. Bizse bugünden itibaren Fidel’i, öncülük ettiği sosyalist Küba’nın kazanımlarını daha büyük bir kuvvetle anlatarak, emperyalist ablukaya karşı Küba halkının yaşama hakkını daha büyük bir inatla savunarak yaşatacağımızı ilan ediyoruz.