İzmir'in 2015'teki hak ihlalleri raporu açıklandı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın verilerine göre İzmir’de yılın ilk 11 ayında farklı nedenlerle ya da gerekçe göstermeksizin, toplantı, yürüyüş ve gösteriler ile ev baskınlarında toplam 767 kişi gözaltına alındı, 45’i tutuklandı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın verileri, İzmir’in 2015 yılı insan hakları karnesinin ne denli zayıf olduğunu ortaya çıkardı.

11 AYDA 767 GÖZALTI
Ege'de Son Söz'den Yeşim Yavuzer'in haberine göre, kentte yılın ilk 11 ayında izinsiz gösteri, afiş asmak, slogan atmak gibi demokratik hak kullanımları veya gerekçe göstermeksizin toplantı ya da gösterilerde ve ev baskınlarında toplam 767 kişi gözaltına alındı.

İzmir’deki hak ihlallerinin, "Cumhurbaşkanı’na hakaret" ve "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek" gerekçeleriyle yapılan gözaltılarda meydana geldiği belirlendi. Aralarında parti yöneticilerinin ve avukatların da bulunduğu gözaltına alınan aktivistlerin en az 253’ünün öğrenci olduğu saptanırken, gözaltına alınanlardan 45’i tutuklandı.

"Görevli polis memuruna görevini yaptırmamak için direnmek", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmek",  "kamu malına zarar vermek" ve "yasadışı örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 251 kişiye açılan davalar ise sürüyor.

CUMHURBAŞKANI’NA HAKARET İDDİASI
İzmir’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret iddiasıyla da çok sayıda gözaltı uygulaması yapıldı. Miting öncesi protestolar ve protesto afişlerinin yanı sıra kamera kayıtlarıyla da işlem yapılırken, kentte 19 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 4’ü tutuklandı, 5 kişi ise para cezası aldı. Farklı sebeplerden aralarında siyasi parti ve sendika yöneticilerin de bulunduğu 19 kişiye daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret nedeniyle açılan davalar sürüyor.

RAPORDA VALİLİK KARARLARI DA VAR
Ayırca İzmir Valiliği’nin 3 Mart 2015’te aldığı karar uyarınca kent genelinde siyasi parti, dernek veya diğer sivil toplum kuruluşlarının bir başka siyasi parti, dernek veya sivil toplum kuruluşunun yakınında dahi basın açıklaması, protesto gösterisi ya da yürüyüşü yapılmasını yasakladığı, bu karara uymayanlara ise 208 TL para cezasının vereceği de raporda yer alırken, "Laik, bilimsel eğitim" talebiyle 13 Şubat 2015’te ülke genelinde yapılan okul boykotunun İzmir’de 6 Şubat 2015’te İzmir Valiliği tarafından yasaklanarak, okul boykotuna katılacak personel ve öğrenciler hakkında disiplin işlemi yapılması talimatının verildiği yasak kararının gerekçesinde "eylemin Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ile hükümet politikalarının karşıtı olarak, radikal sol söylemli etkin bir seçim propaganda faaliyeti içerisinde olacağı anlaşılmaktadır" ifadelerinin kullanılması da insan hakları ihlali olarak değerlendirildi.

KAYIP ASKER
Rapora’a göre İzmir’de siyasi parti, dernek ve vakıflara yapılan baskınların yanı sıra kayıtlara geçen 2 dernek bu yıl içinde kapatıldı. Seçim dönemlerinde parti binalarına, seçim bürolarına ve partilerin etkinliklerine yapılan saldırılar da raporda yer alıyor.  Buca Merkez Komutanlığı’nda zorunlu askerlik hizmetini yaparken Denizli’ye sürgün edildiği iddia edilen Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Osman Karadeniz’den 11 Haziran 2015’ten beridir haber alınamadığı rapora geçildi.