İzmir Harmandalı'da çöpten bir hayat

İzmir'in Harmandalı semtinde, mahallelerinde uzun süredir çöplük istemediklerine dair eylem ve basın açıklamaları yapan Harmandalılılar düzenledikleri etkinlikle seslerini duyurdular.

Özgür Cem Boynueğri - Can Pektaş/İzmir

"Başka bir mahalle mümkün" sloganıyla yola çıkan ve bir süre önce Harmandalı Kültür Sanat Derneği (HKSD) oluşumuna giden İzmir Harmandalılılar semtlerindeki sorunu dile getirmek ve konuya dikkat çekmek için bir belgesel hazırladılar.

Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlik mahallelinin çektiği "Çöpten Bir Hayat" belgeselinin fragmanıyla başladı. Ardından HKSD'den Selçuk Koçak konuşmasında bu iradenin Gezi Direnişi ile beraber ayağa kalkan halkın artık bu gibi sorunları da kanıksamadığını ve Gezi Direnişi'nden itibarende mücadelelerinin ivme kazandığını belirtti.

Belediyenin konuya ilgisiz kaldığını, insanların hayatını kaybetmesine rağmen meselenin çözümünün ileri tarihlere atıldığını ya da çözüm söyleminin yalnızca seçim vaadi olarak kaldığını belirtti.

'BELEDİYE KARŞI ÇIKTI'
Belediyenin Çiğli Kongre Merkezinde halka ait olan salonu bu etkinlik için tahsisine karşı çıktığını ve belgesele sansür uygulanmaya çalışıldığını belirten Koçak,  bu mücadelenin yalnızca mahallelerindeki insan sağlığını hiçe sayan çöplüğe karşı değil, insanı makineleştiren, ekonomik ve sosyal hayatı biçimlendiren sistemin geneline, insanı hiçe sayan zihniyete karşı bir mücadele olduğunu belirtti. 

Bu mücadelenin Filistin'de, ABD'de ayrımcılık ve katliama uğrayan halkların, Tekel ve Yatağan işçilerinin, Gezi Direnişi'nde ayağa kalkan halkın mücadelesi olduğunu vurgulayan Koçak'ın konuşmasından sonra "Çöpten Bir Hayat" belgeseli izlendi. Belgeselde belediye başkanının "bizim çöp arabalarımız sizin evlerinizden temiz" demesine olan vurgu dikkat çekti.

Belgeselin bir bölümünde konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı, çöpte biriken gazın daha önce patlamaya yol açtığını ve her an da tekrar patlamaya hazır olduğunu belirtti.

Özellikle çocuklar olmak üzere tüm vatandaşların hastalıklarla boğuştuğu ve tedavinin dahi çöpün yaydığı koku ve kirle beraber iyileşemediklerini belirten mahalleli, sorunlarının çözümü için birleşik mücadelelerinin süreceğini vurguladılar. 

'SORUMLU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına konuşan Helil Kınay, sorumlunun Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirtti. Kentin farklı noktalarında konumlanmış ve kapasitesi daha düşük çöplükler oluşturulması gerektiği ve çöp gibi bir kaynağın aslında depolanmak yerine işlenip değerlendirilmesi gerektiğini ve bunun çözüm için büyük bir adım olacağını söyledi. 

Belgesel gösterimi "Bu daha başlangıç,  mücadeleye devam" sloganı ve alkışlarla son buldu. Belgeselin çekiminde büyük emeği geçen Serdar Narin, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yalnızca elit bir kesimin yaşamında yer alan bir olgu olmaktan çıkarılıp halkın çocuklarının da bu anlamda üretim yapabileceğini göstermek istediklerini belirtti.

Belgeselin çekiminin 1 yıl kadar sürdüğünü söyleyen Narin, HKSD'nin ekonomik anlamda finansal bir desteğinin olmadığını, aksine komünal bir tarzda ekonomik anlamda ayakta durduğunu ve bu dernek mücadelesinde üniversite eğitimcilerinin yoğun katkılarının olduğunu belirtti.

3 kişinin çöp sularından zehirlenip öldüğünü belirten Narin "Çöpten bir hayat  istemiyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Etkinlik İzmir Müzisyenler Derneği'nin konseriyle son buldu.