İyi Parti’den KHK tepkisi: Asla kabul etmiyoruz

İyi Parti adına açıklama yapan Parti Sözcüsü Aytun Çıray “İyi Parti olarak iktidarın büyük korkularının eseri olan bu KHK’ları asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

İyi Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, İyi Parti Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Bal genel merkez binasında düzenledikleri basın toplantısında son çıkarılan KHK’lara ilişkin açıklamada bulundu.

Partisi adına açıklamayı yapan Çıray, Anayasa Mahkemesi’ni göreve çağırarak anayasanın değişmez maddelerinin korunması gerektiğini ifade etti. 

Aytun Çıray'ın konuşmasından satır başları:

"Ne yazık ki Türkiye'de bugün, şaibeli bir referandumla kabul edilen Anayasa, tamamen yürürlüğü girmemişken bile, KHK'larla 'mutlak kuvvetler birliği sistemi' tesis edilmiştir. Nitekim dün yayınlanan son KHK ile idare, Yargıtay ve Danıştay'a üye atayabilecektir. Bunun açık tercümesi yargının Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıdır. Yani son kararname Anayasa'ya 'bağımsız, tarafsız yargı' yazmanın hiçbir anlamının olmadığının, mahkemelerimizin anayasaya aykırı olarak, kuvvetler birliğinin bir organı hale getirildiklerinin teyididir. Bu yönüyle son KHK bir Anayasa krizi olmanın yanı sıra, derin bir devlet krizidir.

Diğer yandan aynı kararnamede bulunan, 'Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, 15/7/2016 tarihine gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk doğmaz' hükmü yarattığı hukuki sonuçlar bakımından bir genel af niteliğindedir. Çünkü bu düzenleme sonucunda, kapsama giren suçlar hakkında artık kamu davası açılamaz; açılmış kamu davaları da düşecektir. Yani tekrar ediyorum; bu bir genel aftır.

Peki genel af çıkarma yetkisi kime aittir? Sadece ve sadece TBMM'ye aittir. Anayasamıza göre genel af ancak TBMM üye tam sayısının 3/5 çoğunluğu ile çıkarılabilir. Yani TBMM dışında hiç kimse hiçbir nedenle genel af çıkaramaz. Hiç kimse hiçbir nedenle yargıdan muaf tutulamaz.

Demokrasiler varlıklarına, devletler ve milletler bekalarına kast edilen eylemlere dur demek zorundadırlar. Buna nasıl dur diyecekler? Anayasal kurumları aracılığı ile dur diyecekler. Peki Anayasal hukuk devleti ister siyasiler, ister vesayet güçleri tarafından tehlikeye düşürüldüğü zaman, Anayasamızı kim koruyacak? Tabii ki Anayasa Mahkemesi koruyacak. Ancak Anayasa Mahkemesi Anayasa'ya aykırı olan KHK'lar konusunda yetkisizlik belirterek varlığını tartışma konusu yapmışken bunu nasıl yapacak? Çok basit; Anayasamızın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri ihlâl edilerek ‘hukuk devleti' tehlikeye düşürüldüğü için, daha önce yaptığı gibi yorum hakkını kullanacak. Anayasa'nın ilgili maddelerini koruyacak. Aksi halde bir sabah yine bir KHK ile AYM lâğvedilirse kime başvuracağız?

Suç teşkil edebilecek bir eyleminden ötürü bir kimsenin asla hukuken sorumlu tutulamayacağına dair 'cezasızlık düzenlemeleri' Anayasa'nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez nitelikteki ikinci maddesinde yer alan 'hukuk devleti' ilkesine aykırıdır. Sayın AYM, şimdi korumanız için size teslim edilen Anayasa'nın değiştirilemez maddelerindeki bu ilkeyi koruyun. İki hakimi FETÖCÜLÜK'ten hapiste olan Anayasa Mahkemesi'nin üyelerine sesleniyoruz: Siz anayasal hukuk devletinin varlığı, demokrasi ve bekamız tehlikeye düştüğü zaman görev yapmayacaksanız ne için varsınız?"