İşte darbe girişimi sonrası yapılan tasfiyelerin listesi: Sayı 70 bini buldu!

15 Temmuz girişiminin ardından başlatılan soruşturma dün birçok devlet kurumuna sıçramış ve soL'un çıkardığı bilançoda tasfiye sayısının 60 bini aştığı görülmüştü. Tasfiye bugün de devam etti ve sayı 70 bini buldu...

Haber Merkezi

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından, tüm yurtta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) başlayan bir tasfiye operasyonuna girişilmişti. TSK, HSYK ve hemen ardından Emniyet'te girişilen bu tasfiyeye dün (19 Temmuz) onlarca devlet kurumu dahil edilmiş, AKP birçok bakanlıkta ve Diyanet İşleri'nde operasyon yapmıştı. Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tüm dekanların istifasını istemiş, rektörler hakkında soruşturma başlatmıştı. Dün soL'un derlediği bilgilere göre kamu kurum ve kuruluşlarındaki tasfiye 60 bini aşmıştı. 

Tasfiyeler bugün artarak devam etti. Tüm dekanlar YÖK'ün zorlamasıyla istifa etti, birçok köklü üniversitenin rektörü görevden alındı. Gelen son bilgilere göre, tüm askeri savcı ve hakimler hakkında soruşturma başlatıldı.

Öte yandan, bugünün derlemesini yaptığımız sıralarda Yeni Şafak, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin gözaltına alındığını ileri sürdü. TRT'de de 370 kişiye soruşturma açıldığı önceki gün basına yansımıştı. Son dakika bilgisine göre, TRT'ye operasyon yapıldı ve çok sayıda kişinin gözaltına alındı. Ancak sayılar henüz netleşmedi.

15 Temmuz girişimiyle başlayan sürecin bugün vardığı noktadaki bilançosu* şöyle...


TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi,  dün akşam saatlerinde görevinden alındı.

Darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, tutuklandı.

15 Temmuz sonrasında, ifadesinde "200 tankın Ankara'ya gitmesini engelledim" diyen Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil tutuklandı.

Önceki günlerde gözaltına alınan çeşitli rütbelerden askerlerin tutuklanmasına devam edildi. 

İzmir'de adliyeye sevk edilen Çiğli 2'nci Ana Jet Üssü Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas, Sahil Güvenlik Ege Bölge Deniz Komutanı Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, Güney Deniz Saha Harekat Başkanı Kurmay Albay Malik Karahan, 2'nci Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay Bülent Eryılmaz, Albay İlsev Hazır, Yarbay Arif Özsoy, Üsteğmen Yasin Yılmaz, Albay Ramazan Gençer, Yarbay Akif Açıkgöz, Yüzbaşı Kadir Silay, Yarbay Faik Baran, Albay Ali Can Özcan, Binbaşı Orhan Demir, Teğmen Süleyman Kayıbaşı ve Astsubay Emre Karayer tutuklandı.

Eskişehir'de geçtiğimiz cumartesigözaltına alınan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Kurmay Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Suat Murat Semiz, 1'inci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal ile 3 hakim üsteğmen tutuklandı. 

Diyarbakır'da görevli 2'nci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Tümgeneral Atilla Darendeli, Eskişehir'de polis tarafından gözaltına alındı.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı sürecinde başyaveri olan Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Güneşer tutuklandı.

​Çorum'da, darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan İstanbul Tersane Komutanlığı Savaş Sistemleri Başmühendisi Deniz Kurmay Albay Adem Durak, işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Darbe girişimine yönelik Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli biri albay, 8'i değişik rütbelerde 9 pilot gözaltına alındı.

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in Eskişehir'de gözaltına alındığı haberiyse Eskişehir Valisi Azmi Çelik tarafından yalanlandı.

Eskişehir'de gözaltına alınan 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Dursun Pak savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Hakkari'de gözaltına alınan Kayseri 1'inci Komando Tugay Komutanı Aydın, serbest bırakıldı.

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Boğaziçi Köprüsü’nde bulunan ve AKP'liler tarafından saldırıya uğrayan çoğu Yeşilköy’deki Hava Harp Okulu öğrencisi ve Kuleli Askeri Lisesi’nden öğrencilerin de bulunduğu 22 asker dün çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

TSK'dan sonra en yoğun operasyon yargıda yapılıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 47 hakim ve savcı tutuklandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında gözaltı kararı verilen 140 hakim ve savcıdan 98'i gözaltına alınmıştı. Bu 98 kişiden 12'si sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Isparta'da gözaltına alınan 11 hakim ve savcıdan 2 hakimin tutuklandığı belirtildi.

Zonguldak'ta ise gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 10 hakim ve savcı tutuklandı. Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada, il genelinde 24 hakim ve savcı gözaltına alınmıştı.

​Mardin'de gözaltına alınan 29 hakimden 15'i tutuklandı.  

Bursa'da ise gözaltına alınan 33 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği emirle gözaltına alınan 4 hakim ve savcı ise haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği emirle gözaltına alınan hakim ve savcılardan 31'i Hakimlik adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mardin'de gözaltına alınan hakim ve savcılardan 14'ü serbest bırakıldı.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 900 emniyet personeli açığa alındı. 900 polis hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

18 Temmuz'da İstanbul il genelinde başlatılan operasyonla 140’ı rütbeli olmak üzere 465 polis görevden uzaklaştırılmıştı. Yapılan çalışmaların devamında gözaltı sayısı 148’i rütbeli olmak üzere 479’a yükseldi.

Mersin'de darbe soruşturması kapsamında 244 polis açığa alındı.

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), akademisyenlere yurt dışı yasağı kararı aldı. YÖK yurtdışındaki görevlileri de ülkeye çağırdı.

Ayrıca YÖK, dün ülke genelinde 1577 dekanın istifasını istemişti. Bugün dekanların tamamı istifa etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek, Gazi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Dicle Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç ve  Yalova Üniversitesi rektörü M. Niyazi Eruslu'nun açığa alındığı açıklandı. 4 rektör hakkında soruşturma başlatıldı.

İstanbul Üniversitesi'nde görevli 95 öğretim üyesi görevden uzaklaştırıldı.

Çanakkale'de darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında eski Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile kardeşi Yrd. Doç. Dr. Vedat Laçiner gözaltına alındı.

BAŞBAKANLIK
İstanbul'da gözaltına alınan ve yandaş yayın organları tarafından "Fuat Avni" olduğu iddia edilen Başbakanlık çalışanı Arif Mustafa Koçyiğit açığa alındı. 

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI
Milli Savunma Bakanlığı'nda 3'ü daire başkanı, 4 kişi görevden alındı.

Görevden alınanlardan 2'sinin Tuğgeneral, 1'inin Tuğamiral, 1'inin de Tümgeneral olduğu öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı tüm askeri savcı ve hakimlere soruşturma açtı. 262 askeri hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı.

TBMM
Tasfiye Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) uzandı. TBMM Genel Sekreter Yardımcıları Muhammet Bozdağ, Kemal Kaya ve Mustafa Tamirci görevlerinden alındı.

MÜLKİ İDARE
Düzce'de darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alınan Vali Yardımcıları Kazım Karabulut ve Muhammed İmamoğlu, 'Darbeyi Övmek' ve 'Cumhurbaşkanına Hakaret' iddiasıyla tutuklandı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Milli Eğitim Bakanlığı'nda ikinci operasyona girişildi. Bakanlık 6 bin 538 kişi daha görevinden uzaklaştırdı. Dün de 15 bin 200 personel görevden uzaklaştırılmıştı.

TRT
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 370 kişiyle ilgili soruşturma başlattığı duyurulmasının ardından çok sayıda TRT çalışanı görevden uzaklaştırıldı. 20 Temmuz derlemesinin yapıldığı dakikalarda 370 kişiye gözaltı operasyonu yapıldığı bilgisi geldi ama henüz gözaltı sayısı netleşmedi.

GENÇLİK ve SPOR BAKANLIĞI
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bakanlık bünyesindeki 245 personelin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

GÜMRÜK BAKANLIĞI

Bugünkü (20 Temmuz) operasyonun başladığı yer Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ydı. Bakanlık 176 kişiyi açığa aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada; müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, bakanlık müşaviri, yurt dışı gümrük müşaviri, gümrük ve ticaret bölge müdürü, ticaret i̇l müdürü, gümrük müdürü, şube müdürü, şef ve memurlardan oluşab toplam 176 kişinin açığa alındığı bildirildi.

ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 70 personelin uzaklaştırıldığı öğrenildi. Bakanlık tasfiyenin devam edeceğini açıkladı.

AFAD
Isparta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Muhammet Arabacı, Isparta Valisi Şehmus Günaydın tarafından açığa alındı.

REKABET KURUMU

Rekabet Kurumu'nda da rekabet kurulu üyesi, baş uzman ve danışman olmak üzere 8 kişinin açığa alındığı açıklandı.

SOSYAL MEDYA
Darbe girişimine sosyal medya üzerinden destek verdikleri iddiasıyla Karaman ve Zonguldak'ta 2 kişi tutuklandı.


* Yukarıdaki liste 19 Temmuz 2016 saat 18:00'dan 20 Temmuz 18:00'e kadar olan açığa alma, gözaltı ve tutuklamaların derlemesidir. 

15 Temmuz'dan 19 Temmuz'a kadar olan tasfiye listesi için: