İşte Binali Yıldırım'ın bakanlıktaki son icraatı!

Binali Yıldırım'ın son bakanlık icraatı, "Mevzuata aykırı gemilere izin vermek" oldu... İki yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, gemilerin kullanım amacı izinsiz değiştirilebilecek. Ayrıca yönetmelik değişikliğiyle, verilen cezalar düşürüldü. Para cezaları tahsil edilmeden yeniden denetim ve belgelendirme yapılabilecek, verilmiş tedbir kararları kaldırılabilecek.

AKP kongresi sonrasında başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Binali Yıldırım’ın, bakanlığındaki son günlerinde "Gemilerin Genel Denetimi ve Belgelendirilmesi Hakkında Yönetmelik" ile "Uluslararası Emniyet Yönetimi Kodunun Türk Bayraklı Gemilere ve İşletmecilerine Uygulanmasına Dair Yönetmelik" değiştirildi. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, "Gemilerin Genel Denetimi ve Belgelendirilmesi Hakkında Yönetmelik"in, "İhlaller ve İdari Yaptırımlar" başlıklı maddesinde değişikliğe gidildi. Eski yönetmelikteki, “Türk Bayraklı gemilerin teknik durumları, gemiadamı donatımı, emniyet, güvenlik ve çevrenin korunmasıyla ilgili tüm aksamı ve düzenlemeleri mevzuatına uyumlu olmak zorundadır. Mevzuata uyumsuz gemilerin durumları uygun hale getirilene kadar faaliyetine izin verilmez. Geminin elverişsiz durumunun idareye rapor edilmesi durumunda idare durumu araştırır ve gerekli tedbirleri aldırır” bölümü çıkarıldı.

Aynı şekilde “Uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemiler ile Türk hükümranlık sahasındaki yabancı bayraklı gemilerde, bulundurulması zorunlu olan belgelerin eksik, vizesiz ya da geçersiz olması veya geçerli olsa dahi geminin gerçek durumunun belgede belirtilen duruma uygun olmadığının tespit edilmesi halinde, eksik veya gerçek durumu yansıtmayan belge başına 5 bin lira para cezası verilir. Durum düzeltilene kadar faaliyete, sefer veya operasyona izin verilmez” bölümü de değişiklik yapılarak yeni yönetmelikte yer almadı.

Uluslararası sefer yapmak üzere denetimden geçirilen ve belgelendirilen Türk bayraklı gemilerin aksamında ve kullanım amacında bakanlıktan yazılı izin alınmadan değişiklik yapılamayacağına ilişkin bölüm de çıkarıldı. Yönetmelikte izinsiz değişikliklere 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilmesi öngörülüyordu.

CEZALAR DÜŞÜRÜLDÜ

Eski yönetmelikte yurtdışında bulunduğu sürede, başka devletlerce yapılan denetimlerde, sefer yapmasına engel durumu belirlenmiş Türk bayraklı gemiler, eğer aynı veya benzer nedenle 6 ay içerisinde bir kereden fazla veya 1 yıl içerisinde iki kereden fazla yurtdışında alıkonulursa, geminin belgesi askıya alınıyor ayrıca 10 bin lira da idari para cezası veriliyordu. 6 ay içerisinde 2 kereden fazla veya 1 yıl içerisinde 3 kereden fazla yurtdışında alıkonduğu tespit edilen gemilerin belgeleri iptal ediliyor ve 50 bin lira da idari para cezası veriliyordu.

Yönetmelik değişikliği ile verilen cezalar düşürüldü. Ayrıca para cezaları tahsil edilmeden yeniden denetim ve belgelendirme yapılabilecek. Verilmiş tedbir kararları da kaldırılabilecek.