İşte AKP'nin seçim planı: Seçim sisteminde yeni oyun!

AKP ile MHP'nin ittifak planının ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre yüzde 10 barajı düşmeyecek, daraltılmış bölge sistemine geçilecek. Türkiye'de 1987 ve 1991 seçimlerinde uygulanan daraltılmış bölge sistemi, sandıktan birinci çıkan partiye aldığı oy oranından daha fazla milletvekili sağlıyor. Bu sistemle 1991’de oyların yüzde 27’sini alan DYP milletvekilliğinin yüzde 39’unu kazanmış,…

Haber Merkezi

AKP, seçim hazırlıklarına başladı. MHP ile ittifakı da kapsayan uyum paketleri konusunda çalışmalarına başlayan AKP kurmayları, daraltılmış bölge sistemiyle seçime gitmek istiyor. 

AKP kurmayları, "dar bölge" sistemine MHP karşı çıktığı için "daraltılmış bölge" sisteminin getirilebileceğine işaret ediyor.

1987 ve 1991 seçimlerinde Özal'ın uyguladığı daraltılmış bölge seçim sistemi, sandıktan birinci çıkan partiye aldığı oy oranından daha fazla milletvekili sağlıyor. 

DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ NEDİR?

Türkiye’de 1987 ve 1991 yıllarındaki seçimlerde ANAP kurucusu Turgut Özal’ın uyguladığı “daraltılmış bölge” modeli, ülkeyi en fazla 4 ya da 5 milletvekili çıkaracak bölgelere ayırmayı öngörüyor.

Daraltılmış bölge sistemi Türkiye’de 1987 ve 1991 yıllarında uygulanmıştı. 1991’de oyların yüzde 27’sini alan DYP milletvekilliğinin yüzde 39’unu kazanmış, oyların yüzde 10‘unu alan DSP ise milletvekilliğinin yüzde bir buçuğunu kazanabilmişti.

Bu yöntemin uygulanması halinde 85 seçim çevresi bulunan Türkiye’de seçim çevresi sayısı 146’ya çıkacak. Seçim çevrelerinin artması vekil seçilmek için alınması gereken oyun yükselmesi anlamına gelecek. Bu yöntemle İstanbul’da halen üç olan seçim çevresi sayısı 18’e, Ankara’da iki olan seçim çevresi sayısı yediye, İzmir’de iki olan seçim çevresi sayısı ise altıya çıkacak. Bursa dört, Adana, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Kocaeli, Konya ve Şanlıurfa üç, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa  Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van’da ise iki seçim çevresi uygulanacak.

Bu sistemin, sandıktan birinci çıkan partiye, aldığı oy oranından daha fazla milletvekili sağladığı biliniyor.