İsrail Türkiye'de yeni hükümetin kurulmasını bekliyor

İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme süreci için Ankara'da yeni hükümetin kurulmasının beklenmesi gerekeceğini söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, dün akşam gazetecilerin Türkiye-İsrail normalleşmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Cohen, "Bir sonraki toplantının 22 Mayıs'ta yeni Türk hükümetinin kurulmasına kadar beklemesi gerekecek. Zannediyorum nihai anlaşmaya varılması için bir veya iki tur görüşme daha yapılması gerekecek" dedi.

"Türkiye ve İsrail arasındaki meselelerin büyük bölümü büyük ölçüde açıklığa kavuştu" diyen Cohen, Türkiye ve İsrail'in komşusu olan Suriye'de IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin önemli alanları kontrol etmeye başlamasının ardından normalleşme sürecine hız kazandıran temel faktörün ise ‘güvenlik' konusu olduğunu belirtti. Ancak Cohen iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin normalleşmesinin zaman alacağını da kaydetti.

'SÜRECE ETKİ EDEN BİR DİĞER KONU DOĞALGAZ'

Sürecin ilerlemesinde etkili olan bir başka konunun ise doğalgaz olduğunu belirten Cohen, "Herkes İsrail'in önce Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Batı'ya nasıl doğalgaz ihraç edeceğini görmek için sabırsızlanıyor" dedi.

Cohen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilişkilerin normalleşmesi için bir koşul olarak defalarca dile getirdiği Gazze'ye deniz ablukasının kaldırılmasının ise sözkonusu olmadığını belirtirken, görüşmelerin Gazze'nin yeniden inşası için Türkiye'nin daha fazla malzemeyi karadan nasıl Gazze'ye götürebileceği üzerinde yoğunlaştığını kaydetti.

Cohen, "Gazze'deki inşaat malzemelerinin neredeyse yarısı Türkiye'den gidiyor ve İsrail'in yapılan sevkiyatları inceleme kapasitesi ile bağlantılı olarak bu sevkiyatın miktarı artırılabilir" dedi.