'İsrail terör devleti olmaktan çıktı, Mavi Marmara'da öldürülenler suçlu oldu'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bugün İsrail'e müttefikimiz, ortağımız diyoruz. Bir gün içerisinde görüş değiştirdiler. İsrail terör devleti olmaktan çıkıverdi. Mavi Marmara'da öldürülenler suçlu oldu" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde partisinin bir otelde düzenlediği iftar programına katıldı. Milletvekilleriyle yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu iftarın ardından konuşan Demirtaş, 23 yıl önce Sivas'ta yakılarak öldürülen insanları andı. Demirtaş, "Silopi'de özellikle anmak istiyorum ki; yakmanın, yıkmanın acısını daha en taze şekilde hissetmiş bir kentimizde Silopi'de, Sivas'ı Madımak ile anmak herhalde çok daha anlamlıdır. Çünkü bu şehirde yaşayan her bir kardeşim aylardır zaten her gün Sivas'taki Madımak trajedisini yaşıyor. Aylardır Silopi'de, Cizre'de Nusaybin'de, Şırnak'ta, Gever'de, Sur'da çok daha ağır bir katliam tablosu bir faşizm tablosu ile halkımız karşı karşıya" dedi.

Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya değinen Demirtaş, "İnsan biraz utanır değil mi? Mesela bir görüş değiştirirken çıkar halka gerekçelerini anlatır. Derki geçen hafta İsrail'e terör devleti diyorduk. Bugün İsrail'e müttefikimiz, ortağımız diyoruz. Çünkü nedeni şudur, şudur, şudur diye insan anlatır. Bunlarda o da yok. Zerre kadar utanma duygusu yok, zerre kadar. Bir gün içerisinde görüş değiştirdiler. İsrail terör devleti olmaktan çıkıverdi. Mavi Marmara'da öldürülenler suçlu oldu. İsrail can kardeş oldu. Tuhaf olanı ne peki, İsrail terör devletidir, Mavi Marmara'dakiler mutlaka hesabı sorulacak dediğinde, onu alkışlayanlar var ya, şimdi İsrail ortağımızdır dediğinde yine alkışlıyorlar. Ya etrafı ile birlikte tümü aklını yitirmiş" dedi.

İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme notlarına gündeme getiren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Görüşme notları, İmralı'da konuşulanlar ortada. 5 yıldır sayın Öcalan bunu uyarıyor. 5 yıldır, 'akılsızlık yapma' diyor; 'senin düşmanın Kürtler değil' diyor. 'Kürtlere düşmanlık yaparak, katlederek, ne bu ülkeye ne de Ortadoğu'ya barışı getiremezsin' 5 yıldır orada sürekli buna, bu mesajı anlatmaya çalışıyor. 2.5 yıl İmralı görüşmeleri, her görüşmede kendisi uyardı" diye konuştu.

Demirtaş, Atatürk Havalimanı'nda 45 kişinin terör saldırısında hayatını kaybettiğini belirterek, "45 kişi havaalanında İstanbul'da katledildi. Bir gün sonra beyefendi yanına bütün şurakasını da alıp köprü açılışı yaptı ve hiç bişey olmamış gibi. Sanki bu ülkenin Cumhurbaşkanı değil. Patlayan balonlar, konfetiler, başbakan büyük bir coşku ile bugün bayram havası deyip konuşmalar yapıyor. Ya 45 cenaze yerde, 280 yaralı var. 25'i halen yoğun bakımda, en büyük havaalanında 3 tane barbar İŞID'ci kendini patlatmış; sen nasıl olurda bayram havasında böyle bir açılış yaparsın? Halkla bağı bu kadar. Halkla ilişkisi bu kadar. Böyle bir adamın yönettiği ülkede bodrumda insan da yakarlar, otelde insan da yakarlar" dedi.