IŞİD’li katiller için sığınma yeri: Türkiye

IŞİD üyelerinin kendi ülkeleri yerine Türkiye'ye gitmeyi tercih ettiklerini açıklamaları üzerine HDP milletvekili Mahmut Toğrul, Adalet Bakanı'na bir dizi soru yöneltti.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde IŞİD üyelerinin kendi ülkelerine geri dönememeleri sebebiyle Türkiye'ye geldikleri yönünde haberler çıkmıştı. 

HDP'li Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, konuyla ilgili olarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e bir dizi soru yöneltti.

Toğrul tarafından yapılan açıklama ve sorulan sorular şöyle:

'IŞİD ÜYELERİ TAHLİYE EDİLDİ'

"Mohammed Khaled Hawaslı, Ahmad Darviş, Ali Alibrahem, Ehab Haidar, Omran Alibrahem, Zafer Alshal, Zekeriya Derviş, Erkan Çapkın, Burhan Gök, Ahmet Güneş, Ökkeş Durmaz ve Mustafa Delibaşlar IŞİD terör örgütü üyeleri oldukları gerekçesiyle Türkiye’de farklı davalardan yargılanmaktadır. Bir kısmı IŞİD yöneticisi veya üyesi olmaktan; bazıları bombalı saldırıları düzenlemekten müebbet hapis istemiyle hakim karşına çıkmıştır. Fakat bu şahıslar, farklı zamanlarda tahliye edilmiştir. Beyoğlu, İstiklal Caddesindeki 19 Mart 2016 tarihli saldırıyla ilgili açılan davada, hakkında altı kez müebbet istenen IŞİD terör örgütü sanığı da son duruşmada tahliye edilmiştir.

Öte yandan, Diyarbakır’daki Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitingine 5 Haziran 2015’te düzenlenen ve beş kişinin öldürüldüğü saldırının faillerinden Burhan Gök serbest bırakılmıştır. Yine Avustralya’da aranan suçlular listesinin en başında yer alan IŞİD terör örgütü üyesi ve IŞİD’den kaçtığını söyleyen Neil Christopher Prakash, Kilis’te yakalandığında ülkesine dönmek istemediğini ve Türkiye’de yargılanmak istediğini belirtmişti. Son olarak ise Fransız haber ajansının, Suriye Köktenci İdeolojiyle Mücadele Merkezi’nde yapmış olduğu röportajda kampta kalan 26 yaşındaki Iraklı Abdülkadir Derviş, ülkesine dönerse tutuklanmaktan korktuğu için Türkiye’ye dönmek istediğini belirtiyor.

Bu bağlamda;

2015 yılı Diyarbakır istasyon meydanı patlamasından bu yana Türkiye’de kaç IŞİD üyesi gözaltına alınmış ve bunlardan kaçı tutuklanmıştır? Tutuklanan kişilerden kaçı daha sonra mahkemeler tarafından serbest bırakılmıştır?

İstihbarat raporlarına göre Türkiye’de gözaltına alınıp yargılandıktan sonra serbest bırakılan kaç IŞİD üyesi tekrar örgüte katılmıştır?

IŞİD terör örgütü üyesi (Prakash) neden Türkiye’de yargılanmak istemektedir? Türkiye’nin, insanlığa karşı suç işleyen IŞİD’çilerin yargılanmak istediği bir yer haline gelmesinin nedeni nedir? IŞİD ile kurulan hangi ilişki bu teröristlerin vatandaş olmadıkları halde Türkiye’de yargılanmak istemelerine neden olmaktadır?

Türkiye’de yargının, IŞİD davaları söz konusu olduğunda, tutuksuz yargılamayı esas alması, bu şahısların Türkiye’de yargılanmak istemelerinin nedeni olabilir mi?

Türkiye’deki IŞİD davaların bir diğer ortak noktası da, dava konusu olan bombalı saldırılarda yakınlarını kaybedenlerin ya da yaralananların ve avukatlarının, soruşturmanın derinleştirilmesi, saldırının ardındaki güçlerin ortaya çıkarılması ve bu kişilerle kamu görevlileri arasındaki bağların araştırılması taleplerinin ısrarla reddedilmesinin nedeni nedir?

IŞİD üyesi ya da yöneticisi olarak yargılanan birçok sanığın davalarının daha başında sağlıklı ve etkin bir soruşturma yürütülmeden tahliye edilmelerinin nedeni nedir?

Tahliye edilen IŞİD üyeleri, Ahmet Güneş, Ökkeş Durmaz ve Mustafa Delibaşlar hakkında, bırakılmalarına dair MİT raporu olduğu ileri sürülmektedir. MİT söz konusu iddiayı yalanlamadı. Bakanlığınız bu konuda ne düşünmektedir?"