İlker Başbuğ: Türkiye ve İran, Irak'ta Kürt devletinin kurulmasının engelleyecek iki güç

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve İran" dedi.

Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Milli Siyaset ve Terörle Mücadele" isimli konferansa katılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İran ve ABD'nin Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına engel olacak iki "gücün" İran ve Türkiye olduğunu söyledi. 

Irak'ta ise Musul'a dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Başbuğ, bu kentin de yakın zamanda IŞİD'in elinden alınacağını belirterek merkezi hükümetin buraya girmeyeceğinin konuşulduğunu iddia etti. 

İlker Başbuğ, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar yaşananlar bunu gösteriyor, DAEŞ'in terk ettiği yerlere  Kürtler geliyor. Her yerde aynı şey yaşanıyor. Aynı şey Musul'da da mı yaşanacak.  Olabilir, büyük ihtimalle. Böyle olursa Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt  devletinin kurulmasında son adım atılmış olur. Son nokta ne? Irak'ta bağımsız bir  Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve  İran. Bu iki ülke Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletine karşı olduğu sürece  ABD bu oluşuma yeşil ışık yakmaz. Onun için bu iki ülkenin bu konudaki  pozisyonunu muhafaza etmeleri lazım. Şu hataya düşülmesin, 'Kurulsun bir Kürt  devleti, biz de hami oluruz...' Tarihi bir hata olur. 1923'te TBMM'de Mustafa  Kemal Atatürk'ün söylediklerini unutmayın. Bu yanılgı olur, büyük hata olur."