IKEA 27 milyon şifonyeri geri çağırıyor

Mobilya üreticisi IKEA, ürettiği 'Malm' modelindeki yaklaşık 27 milyon şifonyerini geri çağırdı.

Tüketici Ürünleri Güvenliği Komisyonu'nun (CPSC) yaptığı incelemeler sonrasında, IKEA'nın 27 milyon şifonyeri geri çağıracağı belirtildi.

Yapılan denetimlerin ardından, şirkete ait şifonyerler duvara tam olarak monte edilmediği sürece, çocuklardan uzak tutulması gerektiği sonucuna varıldı. Şirket, şifonyerlerin duvara montesi konusunda müşterilerine ücretsiz hizmet sağlayacağını açıkladı.

IKEA'dan satın alınan yaklaşık 7 milyon Malm modelindeki şifonyerlerin de bu 27 milyon ürünün içinde yer aldığı belirtildi.

2014 yılında, Malm modelinin üzerine düştüğü iki çocuk hayatını kaybetmişti.
Ne şirket ne de CSPC bu olayı resmi bir geri çağırma olarak tanımlamasa da yapılan şey teknik olarak bir geri çağırma anlamına geliyor.

IKEA TÜRKİYE
IKEA, olaya ilişkin yaptığı açıklama ise şöyle:

"Haberde bahsi geçen ürün, dünyadaki tüm IKEA mağazalarında; duvara montaj için gereken sabitleme malzemesiyle birlikte satılmaktadır. Ürünün ambalajında bulunan kullanım kılavuzunda, “Mobilyanın devrilmesi sonucu ölümcül veya ciddi yaralanmalar meydana gelebilir. Devrilme riskini önlemek için mobilyanın duvara sabitlenmesi gerekmektedir.” uyarısı yer almakta ve nasıl kullanılması gerektiği açıkça belirtilmektedir. 

IKEA Amerika Birleşik Devletleri, kullanım kılavuzuna ve önerilere uyulmaması sonucunda yaşanan vakalar üzerine, tüketicilere bir güvenlik hatırlatması yapmıştır. Ev kazalarını azaltmayı hedefleyen bu bilinçlendirme uyarısı, bazı yayın organlarının ifade ettiği gibi resmi bir ürün geri çağırma değil, kamuoyunu bilgilendirme ve yardımcı olma bildirisidir.

IKEA Türkiye olarak, kullanma kılavuzunun yanı sıra satış sürecinde de müşterilerimize gerekli uyarılar yapılarak öneride bulunulmaktadır."