İdare Mahkemesi'nden ÇED raporu iptali

Çanakkale İdare Mahkemesi'nin, 'Filiz Enerji' tarafından Lapseki İlçesi sınırlarında yapılmak istenen Kirazlıdere Termik Santrali için alınan ÇED olumlu raporunu iptal etmesi yurttaşları sevindirdi.

Çanakkale'de 1'i Çan, 3'ü de Biga İlçesi'nde toplam 4 termik santral faaliyetlerini sürdürüyor. Bunlara ek olarak son dönemde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 11 yeni termik santral başvurusunun daha yapılması, hatta bunların dördüne ÇED olumlu raporu verilmesi kaygıları artırdı.

Karabiga'da Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığıyla yapımına başlanan Cenal Enerji Santrali'ne karşı mücadele veren çevreciler, açtıkları davalarla çok sayıda yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Son olarak Filiz Enerji tarafından Lapseki İlçesi sınırlarında yapılmak istenen Kirazlıdere Termik Santrali için alınan ÇED olumlu raporuna mahkemeden iptal kararı çıkması bölge halkının termik santrallere karşı yaptığı mücadelesini güçlendirdi. 

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi hakkında verilen ÇED olumlu kararının, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği duyuruldu. Yapılan açıklamada, Çanakkale'nin Lapseki İlçesi sınırlarında Filiz Enerji Tarım Sananayi ve Ticaret A.Ş. tarafından tesis edilmesi planlanan Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi (Endüstriyel Atık (kül) Depolama Alanı ve İskele Projesi dahil) hakkında verilen 14 Şubat 2013 tarih ve 2 bin 886 sayılı ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile komisyon tarafından dava açıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Çanakkale İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptaline karar vermiştir. Bu davada emeği geçen komisyonumuz üyesi meslektaşlarımıza ve tüm çevre mücadelesi savunucularına teşekkür ederiz" denildi.