Her iki dakikada bir kadın ölüyor!

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, her yıl dünyada 288 bin Türkiye'de ise 700 kadının rahim ağzı kanserinden yaşamını kaybettiğini söyledi.

DHA

Kanserle Dans Derneği tarafından düzenlenen, 'Anadolu Jinekoloji Sohbetleri' toplantısı Adana'nın Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapıldı. Kanserle Dans Derneği Başkanı Esra Çokçetin, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Prof. Dr. Ali Ayhan, Prof Dr. Cansu Demir, Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Psikolog Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve Uzman Diyetisyen Diltaş Baş'ın konuşmacı olduğu seminere pek çok uzman doktorların yanı sıra vatandaşlarda katıldı. Seminerde rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında bilgilendirilme yapılırken hastalara tedavi yöntemleri ve alınacak olan tedbirlerle konusunda önerilerde bulunuldu.

Seminerde konuşan Doç. Dr. Murat Gültekin, rahim ağzı kanserinin dünya genelinde meme ve kalın barsak kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen üçüncü konser türü olduğunu kaydetti. Dünyada her yıl yaklaşık 528 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu belirten Doç.Dr. Gültekin, "Dünyada her yıl 288 bin kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu haliyle rahim ağzı kanseri dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadın ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ise yılda bin 700 kadında saptanan bu hastalık her yıl yaklaşık 700 kadının ölümünden sorumlu" dedi. Konuşmaların ardından kanseri yenen kadınlar başlarından geçenleri ve hissettiklerini anlattı.