HDP'nin 'Vicdan ve Adalet Nöbeti' sona erdi

HDP’nin "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin İzmir ayağı sona erdi. Nöbetin son gününde konuşan Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş "Bugün hiçbir HDP'li belediye başkanı koltuğunda değil. Onların yerine kayyumlar belediye başkanlığı yapıyor" dedi.

HDP’nin düzenlediği "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin İzmir ayağı sona erdi. Nöbetin son gününde konuşan HDP Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Bu nöbetler 4 Kasım 2017’ye kadar devam edecek olan planlanmış alan ve sokak etkinliklerimizin ilk periyoduydu" dedi.

HDP, son ayağını İzmir'de gerçekleştirdiği ve altı gün süren "Vicdan ve Adalet Nöbeti"ni tamamladı. Nöbetin son gününde DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, HDP'lileri ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Türkiye sınıf, emek, demokrasi mücadelesinin en önemli aktörleri, bugüne kadar gerçekleşmiş kazanımlarda büyük emekleri olan TTB, TMMOB, KESK ve DİSK aramızda. Burada olduğunuz için, nöbetimize güç kattığınız için teşekkürler. Türkiye’nin ne kadar kritik bir dönemden geçtiğini hepimiz görüyoruz. AKP-Saray iktidarı faşizm yolunda ilerliyor. Epey bir yol aldığını hepimiz görüyoruz ve bunu kaygıyla izliyoruz. Ancak elbette izlemekle kalmıyoruz. Bu ülkenin demokrasi güçleri olarak bir araya gelerek faşizmi birlikte durduralım istiyoruz. Bunun için mücadeleyi yükseltiyoruz. Bu mücadele hepimizin omuzlarında önemli bir görev. Bir demokrasi sınavı ile karşı karşıyayız bu sınavı hep birlikte kazanacağı diye düşünüyoruz" dedi.

 

Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş ise "Vicdan ve Adalet Nöbeti"nin çok önemli olduğunu belirterek, “Keşke bu şekilde bariyerlerle soyutlanmamış olsa. Bu bölge İzmir'in özgürlük alanı. Gençler burada otururlar, şarkılarını söylerler. Bu özgürlük alanına bu bariyerler yakışmıyor. Bu büyük bir utanç vee bunu yapanlar 'Bu ülkede demokrasiyi geliştireceğiz. Bu ülkede özgürlükleri çoğaltacağız' diye 15 yıl önce siyaset hayatına başlayan bir partinin mensupları. O partinin uygulaması. Özgürlükler değil yasaklar çoğaldı. Demokratikleşme değil, demokrasi olmayan bir yaşam hüküm sürdü" dedi.

Mardin Artuklu’nun kardeş belediye olduğunu söyleyen Pektaş şöyle dedi:

"Geçen yıl Artuklu’ya gittik. O dönem orada çok fazla kayyum lafları söyleniyordu. ‘Kayyum gelir mi' diye sordular. Kayyum bu mevzuatta mümkün değil dedim. Ama arkasından OHAL, darbe girişimi, KHK'la ve şimdi sanıyorum HDP'den seçilmiş hiçbir belediye başkanı koltuğunda değil. Görev yapmıyor onun yerine kayyumlar belediye başkanlığı yapıyor. Siz yerel demokrasileri öldürürseniz ülkedeki demokrasiyi de öldürürsünüz. Belediyelere kayyum atamak halka kayyum atamaktır. Bu yasaklar arta arta devam etti çünkü ahlaksızlığı ilke haline getirmiş bir hükümet var. Hukuk fakültesine başladığımızda öğretilen ilk şey her hukuk kuralının mutlaka ahlaki olması gerektiğidir. Ama bizim hukuk kurallarımız ve bizim yöneticilerimiz ahlaka uygun davranmıyor. Bizim Cumhurbaşkanımız, yemin ederek tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağına dair yemin ederek göreve başladı. Ama yeminine uymayan bir Cumhurbaşkanı var. Bunun ahlaki olduğunu söylemek mümkün değil. Böyle bir dönemde bize vicdan ve adalet lazım."