Hava yolları, daha küçük valizler taşımak istiyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, uçak içinde taşınan kabin bagajları için yeni standartlar belirledi. Yolcuların, valizlerinin boyutunu gözden geçirmesi gerekebilir.

Miami'de salı günü bir toplantı yapan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), uçaklarda yolcuların baş üstü dolaplara koyduğu kabin bagajlarına ilişkin yeni bir öneri getirdi.

Kabin içinde taşınacak bagajların boyutlarının, 55 cm boyunda, 34 cm eninde ve 19 cm derinliğinde olması öneriliyor. Bu rakamlarla, pek çok havayolu şirketinin kullandığı rakamlar arasında ise çok küçük farklar bulunuyor.

BU küçük rakamların söz konusu edilmesine ilişkin olarak ise, IATA bir video yayınlayarak açıklama da bulundu. IATA'nın kıdemli başkan yardımcısı, bagaj boyutları nedeniyle havayolu şirketlerinin zamanında yolcu alımı yapamadığını ve uçak seyahatlerinde devamlılaşan kısa süreli rötarlara neden olduğunu belirtti.

IATA'ya göre, bagajlar küçüldüğünde her yolcunun baş üstü dolaplardan yararlanma yetisi artacak. Kurum yeni standartlar için bir logo tasarlamaya ve havayolu personeline yardımcı olmayı da planlıyor.

Ünlü ve yüksek fiyatlı valiz-çanta şirketlerinin ise, yeni standartlara uyumlu çalışmak için IATA ile birlikte çalıştığı ve bu yılın sonuna dek standart bavulların piyasaya sürüleceği belirtiliyor.