Güzelyalı halkı Mithatpaşa Parkı'nın 15 Temmuz olmasını istemiyor

İzmir'de Güzelyalı ve Hatay semti sakinleri, Mithat Paşa Parkı'nın adının 15 Temmuz olarak değiştirilmesine itiraz etti. Semt sakinleri, Büyükşehir Belediyesi'nden parkın ismi konusunda halk oylaması talep etti.

İzmir'de Mustafa Kemal Sahil Bulvarı trafiğini rahatlatmak ve bölgeye yeni bir soluk getirmek iddiasıyla Mithatpaşa Parkı önünde kara yolu alt geçit çalışmaları devam ediyor.

İz Gazete'den Asya Yaşarikiz'in haberine göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, 71 bin 500 metrekarelik alanda oluşturulacak yeni kent meydanının adını “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı” olarak belirledi. Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi ve Hamidiye Camisi önünde kesintisiz olarak denize ulaşacak şekilde planlanan yeni meydan projesi, parkın adı nedeniyle yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Bölge halkı, meydanların kamusal alanlar olduğunu savunarak, burada yaşayan kentliler olarak meydanla ilgili söz hakları olduğunu ve meydanın ismi konusunda halk oylamasına gidilmesini önerdi. Semt sakinleri, 15 Temmuz'la ilgili bir isimlendirmenin siyasi ve ayrıştırıcı olduğunu, meydana İzmir’i çağrıştıran ve kentlinin ortak hafızasını temel alacak bir isim verilmesinin önemli olduğunu ifade etti. 

MİTHAT PAŞA KİMDİR?

Parka ve sahil buvarının paralelindeki caddeye adını veren Mithat Paşa, ilk Osmanlı anayasası Kanun-i Esasi'yi hazırlayan ve daha sonra 2. Abdülhamit'in emriyle Taif'te katledilen bir Tanzimat aydını. Tuna ve Bağdat vilayetlerindeki reform çalışmaları ile kısa süren sadrazamlık dönemindeki çabalarıyla bir cumhuriyet rejimini öngören ve tasarlayan biri isim olarak tarihteki yerini alan Mithat Paşa, eskiden beri sağcı ve gerici siyasetçiler tarafından sevilmeyen bir figür olarak kaldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mithat Paşa'nın adını taşıyan parkın önündeki alana 15 Temmuz adını vermeye hazırlanması da bu nedenle bölgede yaşayanların tepkisine yol açtı. 

İZMİR İÇİN ÖNEMİ

Mithat Paşa 1880'de Aydın (İzmir) valiliğine getirildi. Bu görevi sırasında polis ve jandarma ekipleri düzenleyerek, suçlulara karşı ciddi bir uğraş verdi, daha önceki valinin başlattığı okul inşaatlarını tamamlattıi bir sanat okulu yaptırdı, Urla, Çeşme ve Seferhisar yollarını yaptırarak hizmete soktu.