Görev kağıdıyla mükerrer oy kullanmaya hazırlanan polislere dikkat!

Türkiye'de her seçimde gündeme gelen "sandık sandık dolaşıp mükerrer oy kullanan polisler" gerçeği, referandum öncesinde yine gündeme geldi. 2010 referandumunda ve takip eden seçimlerde birçok polisin ellerindeki görev kağıdıyla sandıkları gezerek birden çok oy kullandığı tespit edilip tutanak altına alınmıştı.

Haber Merkezi

Polislerin sandık sandık gezerek mükerrer oy kullanması, en yoğun olarak 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliği referandumunda yaşanmıştı. 

Başta 2010 referandumu olmak üzere, takip eden seçimşlerde pek çok kez mükerrer oy kullanan polislere rastlandı. 16 Nisan 2017 referandumuna doğru, akıllara "ellerindeki görev kağıdıyla sandık sandık gezip mükerrer oy kullanmaya hazırlanan polisler var mı" sorusu geldi. 

2010 referandumunda TKP'li müşahitlerin ortaya çıkartıp belgelediği olayda, Üsküdar’da 34 A 63612 plakalı polis aracına doldurulmuş polisler, okul okul gezip ellerindeki görev kağıtlarını göstererek oy kullanmışlardı. 

Benzer olay 12 Haziran 2011'de de yaşanmıştı. İstanbul Fatih Yedikule Lisesi’nde bulunan 3272 numaralı sandıkta üç polis memuru, listede isimleri yer almamasına ve ilgili okulda oy kullanabileceklerine dair görev kağıtları bulunmamasına rağmen oy kullanmak istemişti. İlgili sandıkta mükerrer oy kullanmalarına izin verilmeyen üç polisin 3273 numaraları sandığa da giderek burada da oy kullanmaya çalıştığı gözlenmişti. 

TKP’li müşahitlerin müdahale etmesiyle mükerrer oy kullanamayan polisler hakkında resmi tutanak tutuldu.

TKP, 2010 referandumundaki mükerrer oy olayının ardından bir açıklama yapmış ve şöyle denilmişti:

Tespit ettiğimiz usulsüzlüklerin başında organize bir şekilde, görevli polislerin birden çok seçim sandığında oy kullanması olmuştur. Neredeyse İstanbul’un bütün ilçelerinde karşılaştığımız bu tablo seçime büyük bir gölge düşürmüştür. Tarafsız kalması gereken ve görevi güvenliği sağlamak olan polis teşkilatının organize bir şekilde birden fazla sandıkta “görevli kağıtlarını” göstererek oy kullanmaları büyük bir skandaldır.

Türkiye Komünist Partisi’nin görevlendirdiği Sandık Müşahitleri tarafından tespit edilen durum bu usulsüzlükler ilgili sandık kurullarına ve ilçe seçim kurullarına bildirilmiştir. Aynı zamanda partimiz bu duruma dair yarın savcılıklara suç duyurusunda bulunacaktır.