Gericilik sınır tanımıyor, frene basmıyor: Sadece bir çözüm var...

AKP'nin uzun süredir "Yeni Türkiye" diye tanımladığı, AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı'nın "Cihat bilmeyen çocuğa matematik öğretmenin faydası yok" ve yine AKP'li Ayhan Oğan'ın "Yeni bir devlet kuruyoruz" sözleriyle dozunu arttırdıkları gerici saldırılar sınır tanımıyor. Son birkaç haftaya sığan çok sayıdaki gerici dayatma karşısında, laikliğin ve…

Haber Merkezi

AKP iktidarı toplumun her hücresini dinsel dayatmalara göre şekillendirirken, bu konuda asla frene basmıyor. Kamusal, sosyal, kültürel alanları dinsel referans ve kurallara göre düzenleyen AKP, bu konudaki zorbaca saldırı ve dayatmalarını daha da sıklaştırdı. AKP'nin yıllardır kullandığı "Yeni Türkiye" sloganı, AKP'li Ayhan Oğan'ın "Yeni bir devlet kuruyoruz, kurucusu Erdoğan" şeklindeki çıkışıyla daha da açıklığa kavuşmuş oldu. 

Gerçekten de son birkaç haftaya bakıldığında AKP'nin gerici saldırı ve dayatmaları, toplumun her alanında daha da fazla hissediliyor. 15 Temmuz'dan sonra ilan edilen OHAL'i adeta bir fırsata çeviren AKP, fiili Türk-İslam devleti ataklarını kesintisiz sürdürüyor. Ancak Türkiye'nin, AKP'nin biçtiği bu şeriat gömleğine sığmayacağı da aşikar. Toplumun önemli bir bölümünde de laik ve aydınlanmacı değerlerin önemi her geçen gün daha da anlaşılıyor. Anlaşılan bir gerçek daha var: AKP gerici saldırılarını asla durdurmayacak. Bu dayatma ve zorbalıkları durduracak tek güç halkın örgütlü gücü... 

İşte son birkaç haftaya sığan AKP zorbalıkları...

İZMİR'DE ÖRGÜTLENEN NAKŞİBENDİLERDEN ŞERİAT EĞİTİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı tüm okulları imam hatipleştirme dayatmasını sürdürürken, cemaat ve tarikatlar da bilimsel eğitim anlayışına, pedagoji bilimine, çocuk hakları sözleşmesine ve laiklik ilkesine aykırı bir biçimde denetimsiz, kuralsız, illegal yöntemlerle şeriat eğitimi vermeye devam ediyor. Bunun son örneklerinden biri de İzmir'de yaşanıyor. Kendilerine "Gümüşpala Hizmet İzmir İslami İlimler Federasyonu" adını veren İsmailağa cemaati 5-15 yaşlarındaki çocuklara şeriat eğitimi veriyor.

Aynı cemaat ayrıca "Bozyaka Hizmet Sıbyan Kursu" adı altında yaşı küçük çocuklara şeriat eğitimi vermeyi sürdürüyor. Zaman zaman çeşitli mesire alanlarına ve piknik yerlerine götürülen çocuklara burada oyunlar da oynatılıyor. Okul öncesi çocuklara sarık, şalvar, cübbe ve takke giydirilmesi de dikkat çekiyor. 

İZMİR'İN TARİHİ LİSESİ BİLAL'İN VAKFINA VERİLDİ!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan “Medeniyet ve Değerler Protokolü” kapsamında vakıflara tahsis edilen okul dersliklerinde dini eğitim verilmeye başladı. Protokol kapsamında, 1888 yılında eğitim ve öğretim etkinliğine başlayan İzmir’in en köklü okullarından olan İzmir Atatürk Lisesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yüksek istişare kurulu üyelerinden biri olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) “ders” adı altında İslami eğitim faaliyetlerine başladı.

MÜFTÜYE, İMAMA NİKAH YETKİSİ: RESMEN ŞERİAT!

AKP'nin son gerici saldırılarından biri de, medeni hukukun yerine şeriat hukukunu yerleştirme anlamına gelen müftü ve imamlara nikah kıyma yetkisinin verilmesi... AKP'nin resmen ve alenen şeriat uygulaması olarak hazırladığı taslak, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Ancak bir din devletinde uygulanabilecek olan din görevlilerine nikah kıyma yetkisinin verilmesi, laiklik ilkesine tamamen aykırı ve aynı zamanda ülkedeki çifte hukuk tartışmalarını da alevlendirecek bir uygulama olarak ortaya çıktı. 

Hükümetin ilahiyatçı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise müftülere nikah yetkisinin "laikliğin bir gereği" olduğunu söyleyerek, insanlığın en önemli kazanımlarından biri olan laiklik kavramından hiçbir şey anlamadığını kanıtlamış oldu. 

YENİ MÜFREDAT: ŞERİAT EĞİTİMİ!

Aylardır tartışılan "AKP tipi yeni müfredat" geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Ve açıklanan paketten "Cihat içeri, evrim dışarı" talimatı çıktı. AKP'nin eğitim alanında yıllardır sürdürdüğü operasyonların son halkası müfredat değişikliği oldu. Evrim ünitesi müfredat dışı kalırken, müfredata "cihat", "15 Temmuz", "değerler eğitimi" dahil edildi. 

 MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce güncellenen Ortaöğretim Temel Dini Bilgiler Dersi öğretim programı tanıtım sunusunda öğretim programlarının vizyonu şöyle açıklandı: Allah peygamber sevgisini içselleştiren tavizsiz kişiliğe sahip; peygamberi model alan; dünya-ahiret dengesini kurabilen; Kuran ve sünneti merkeze alarak güncel meseleleri çözümleyen bireyler yetiştirmek. Ayrıca 'İslam Ceza Hukuku' ünitesi de konular arasında yer aldı.

KİMSESİZ, BAKIMA MUHTAÇ VE İSTİSMAR MAĞDURU ÇOCUKLAR TARİKATLARA TESLİM!

Bir gerici hamle de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Nakşibendi tarikatının Ankara kolu olarak bilinen Muradiye Kültür Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında Ankara’da 31 çocuk evi açıldığı ortaya çıktı. İhmal ve istismar mağduru çocukları korumakla görevli bakanlık, tarikat evlerine emanet edilen çocukların umre gezisi, iftar programları, Kutlu Doğum Haftası adı altında denetlenemeyen etkinliklere katılmasına da göz yumdu.

TOPLUMSAL YAŞAMDA DİNSEL DAYATMA: BURADA BU KIYAFETLE DOLAŞAMAZSIN!

AKP'nin uygulamalarından ilham ve cesaret alan kimi gericiler de, kamusal alanlarda bu yönde terör estirmeye devam ediyorlar. Daha önce Manisa'nın Salihli ilçesinde parkta spor yapan hamile kadına saldıran D.K., İstanbul Maslak'ta şort giyen hemşire Ayşegül Terzi'ye saldıran Abdullah Çakıroğlu, Pendik'te yine şort giyen Melisa Sağlam'a saldıran Ercan Kızılateş'ten sonra benzer bir olay Maçka Parkı'nda yaşandı. AKP'nin uygulamalarından ilham ve cesaret alan bir özel güvenlik personeli, bir kadına "Burda böyle dolaşmana izin vermiyorum" diyerek saldırdı. 

AKP ADI ALTINDAKİ YOBAZ ÇETEYE KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE

Son birkaç haftaya sığan bu gerici saldırılar karşısında, Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi bir çağrıda bulunarak, "Halkımızı kadın ve çocuk düşmanı yobaz çeteye teslim olmamaya çağırıyoruz" dedi. 

Aydınlanma Hareketi'nden yapılan açıklamada, "AKP müftüleri yetkilendirerek, şeriat kanunlarını yasallaştırmaya çalışmaktadır. Şeriat kanunlarını içeren bir tasarının mecliste görüşülmesi dahi cumhuriyete saldırıdır. Tasarı derhal geri çekilmelidir. Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi ülkeyi şeriatla yönetmeye çalışan gericilerin karşısında mücadelesini büyütecektir. Halkımızı kadın ve çocuk düşmanı yobaz çetesine teslim olmamaya, şeriata karşı durmaya çağırıyoruz" denildi. 

TKP: TÜRKİYE'NİN AYDINLANMA BİRİKİMİ, KARANLIĞI YIRTACAK GÜÇTEDİR

AKP'nin gerici saldırılarına ve müftülere nikah yetkisi verilmesine karşı geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Türkiye Komünist Partisi, "Türkiye'nin aydınlanma birikimi, karanlığı ve bu tasarıyı yırtacak güçtedir" demişti.