Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nden haftalık rapor: Gericilik her yerde!

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin 30 Nisan-6 Mayıs arasını kapsayan haftalık raporu açıklandı. Raporda, medyada gericilik, eğitim alanında gericilik, devlet kurumlarında ve siyasette gericilik, vakıf ve dernek etkinliklerinde gericilik, gündelik yaşamda gericilik gibi başlıklar yer aldı.

Haber Merkezi

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin 30 Nisan-6 Mayıs arasını kapsayan haftalık raporu açıklandı. Her hafta siyasal, sosyal, toplumsal, kültürel hayatın içinde yaşanan gericilik örneklerini derleyen Aydınlanma Hareketi, geçtiğimiz hafta içerisinde yaşanan gerici uygulama ve dayatmaları rapor haline getirdi. 

Aydınlanma Hareketi'nin 30 Nisan-6 Mayıs raporu şu şekilde: 

ENSAR VAKFI VE ENSAR VAKFI'NA SAHİP ÇIKANLAR:

·       Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ensar Vakfı'nın Karaman şubesini başbakanlığı döneminde ziyaret ettiği, ziyaretten sonra vakfın internet sitesine konulan hatıra fotoğrafının ise Karaman skandalının ardından silindiği ortaya çıktı.

·       Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ensar Vakfı arasında “Yeni Bir Medeniyet Yürütüşü” başlıklı proje için protokol yapıldı ve protokol kapsamında okullarda hatim günlerinin düzenlenmesi ve namaz programları gerçekleştirilmesi yer aldı.

·       Ensar Vakfı Başakşehir Şubesi tarafından, AKP Başakşehir İlçe Başkanlığı'na ziyarette bulundu.

·       1 Mayıs'ta, Komünist Parti ve #Direneğitim kortejinde bulunan "İmam hatipler kapatılsın" pankartına ilişkin olarak, Ensar Vakfı'nın Bitlis Şubesi tarafından "Bunların Derdi İşçi Hakları Değil, Buldukları Her Fırsatta İslama Olan Nefretlerini Kusmak"paylaşımında bulunuldu.

·       “6 yaşındaki çocuklar evlenebilir” açıklaması ile bilinen Nureddin Yıldız'ın Edirne'de yapılması planlanan paneli, Nar Kadın Dayanışması’nın protestoları üzerine ertelendi. Bu karar üzerine, çocuklara silah vererek fotoğraflarını çeken ve cihatçılara açık destek veren Edirne İslam Gençliği'nin başkanı, “Ensar Vakfı kapatılsın diyenlerin dillerini keselim” diyerek tehditte bulundu.

MEDYADA GERİCİLİK:

·       Ahmet Hakan, Hürriyet'te yayınlanan köşe yazısında, 1 Mayıs'ta Komünist Parti ve #Direneğitim kortejinde bulunan "İmam hatipler kapatılsın" pankartını konu edindi ve “... Senin derdin kendi özgürlüğünü korumak değil, başkalarının özgürlüğüne müdahale etmek olduğu ortaya çıkar. Ki işte burada yollarımız ayrılır.” ifadelerine yer vererek, gericiliği bir özgürlük olarak nitelendirdi.

·       "İmam hatipler kapatılsın" pankartı, başta Yeni Şafak, Yeni Akit gazeteleri ile Fatih Tezcan ve Şamil Tayyar olmak üzere yandaşları oldukça rahatsız etti. Yeni Akit gazetesinde, pankart ile ilgili olarak,  Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile röportaj yapıldı ve haber “Alerjileri İslam’a” başlığı ile duyurdu.

·       Yeni Şafak gazetesinden Yusuf Kaplan, “Laiklik tasması bizi durdurmak için boynumuza geçirildi.” başlıklı yazısında, “Laikliği, özgürlük sanan salaklar ve asalaklar var bu ülkede!” gibi ifadelere yer verildi.

·       Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın yapmış olduğu “Laiklik anayasada yer almamalıdır” konuşmasının ardından,  Yeni Akit yazarı Mehmet Koçak'a ait, harf devrimini bir felaket olarak nitelendiren bir köşe yazısı yayınlandı.

·       Bodrum'da yapılması planlanan Diyanet tesislerine karşı eylem yapan Bodrumlular, hedef alındı. Ayrıca, Yeni Akit gazetesi tarafından kullanılan fotoğraflarda, eylemde yer alan kadınların kıyafetleri sansürledi.

EĞİTİM ALANINDA GERİCİLİK:

·       İstanbul Çekmeköy’de "Sevimli Papatyalar Sübyan Okulu" isimli anaokulunda bir çocuğun öğretmenlerinin gözetimi altında diğer çocuklara dövdürüldüğü ortaya çıkmıştı. Anaokulunun sahibi, yaptığı savunmada,  "Kuran eğitimi verdiğim için okulumu kapattırmak istiyorlar" şeklinde skandal bir savunma yaptı.

·       Hatay'daki Nizamettin Özkan İlkokulu'nda, Lütfi Yazar isimli “eğitimci”, 4. sınıf çocuklarının dersine cübbe, sakal ve takkeyle girdi. Eğitim-Bir-Sen'in eylem kararı doğrultusunda gerçekleştirdiği iddia edildi.

·       Mersin'de, Selahattin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde, okul öğrencileri sıraya sokulup, içinde Hz. Muhammed'in sakalının olduğu iddia edilen bir kavanozu öpmek zorunda bırakıldı.

·       Adıyaman'ın Bölükyayla köyündeki Bölükyayla Ortaokulu'nda , “Peygamber Sevdalıları Platformu” tarafından Kutlu Doğum etkinliği düzenlendiği, okul bahçesinde düzenlenen etkinlikte küçük yaştaki kız çocuklarına türban taktırıldığı ortaya çıktı.

·       Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlk ve Ortaokulu tarafından, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, işitme engelli öğrencilerden oluşan koroya, işaret diliyle ilahiler söyletildi.

·       Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin tarafından başarının kriteri, akademik düzey dışında Allah ve peygamber sevgisi taşıyan öğrenciler yetiştirmek olarak tanımlandı.

·       TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsü tarafından,  çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenmesi amacı ile bir proje yürütüldüğü, projenin bütçesinin 350 bin TL olduğu ortaya çıktı.

·       Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından, Karabük Üniversitesi'nde cami açılışı gerçekleştirildi.

·       Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde, Eskişehir Genç Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından, Bursa İl Müftüsü'nün de katılacağı, "Hz. Peygamberin İzinde Bir Gençlik" isimli konferans gerçekleştirildi.

·       TÜBİTAK'ın öğrenciler için düzenlediği bilim şenliğinde yer alan bir projede, iki kavanoza konan gıdalardan, kötü söz söylenen gıdanın çürüdüğü, güzel söz söylenen gıdanın ise çürümediği, bu olayın Kuran'ı ispatladığı iddia edildi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN GERİCİLİK ADIMLARI:

·       Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından, Karabük Üniversitesi'nde camii açılışında gerçekleştirilen konuşmada: “Cami, mabet ve üniversite birbirine yakışan iki kavramdır. Tarih boyunca üniversiteler mabetlerden çıkmıştır. Üniversiteyle mabedin birlikteliği, din ile ilmin birlikteliğidir. Üniversiteyle mabedin birlikteliği, akıl ile kalbin birleşmesidir. Üniversiteyle mabedin birlikteliği, maddeyle mananın birleşmesidir.” ifadelerine yer verildi.

·       Diyanet İşleri Başkanlığı, aylık çocuk dergisi Diyanet Çocuk’un Mayıs ayı sayısında, Ensar Vakfı’nda onlarca çocuğun cinsel istismara uğramasının ardından gündeme gelen ve çokça tartışılan vakıfları işledi. “Hayra açılan kapı: Vakıf” başlığı ile çıkan dergide, vakıfların korunmaya muhtaç çocuklar için var olduğu iddia edildi. Dergide ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın yaptığı vakıf hizmetlerine de yer verildi.

·       Tüm kamu kurumlarında dayatılan "Kutlu Doğum" haftası, bu yıl Nisan ayı sona ermesine rağmen bitmedi. Bilecik, Pervari, Muş ve Manisa'da "Kutlu Doğum" etkinlikleri devam etti.

·       Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 6 milyar 534 milyon 913 bin 500 TL olan 2016 yılı bütçesinden, 2.5 milyon TL'nin“Toplumun Ahlakını Geliştirme” hedefine, 53 milyon TL'nin ise yurtdışındaki çalışmalara ayrıldığı ortaya çıktı.

·       Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul'da düzenlenen 3. Kocatepe Gençlik fuarı açılış konuşmasında; “Bilgi, ahlak ve sorumluluk değilse, ahlaka ve sorumluluğa dönüşmüyorsa, o bilgi kaçınılması gereken, Peygamberimizin ifadesiyle 'Faydasız ilimden Allah'a sığınırım' diye dua ettiği bir bilgi olur.” ifadelerine yer verdi.

DEVLET KURUMLARINDA, YEREL YÖNETİMLERDE ve SİYASETTE GERİCİLİK:

·       Kırıkkale’de dağıtımına önceki ay başlanan yeni kimlik kartlarında "din" hanesinin, çip içine yerleştirildiği, AİHM'nin kimliklerden "din" hanesinin kaldırılması yönündeki kararı yine uygulanmamış olduğu ortaya çıktı.

·       Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Sema Ramazanoğlu, yayınladığı 1  Mayıs mesajında, emeği dinsel referanslar üzerinden tanımlayarak, “Kültür ve medeniyetimizde emek kutsaldır. Çalışana hakkının alın teri kurumadan verilmesi emredilir. Toplumumuzda sanat ve zanaat erbabı yetiştirdiği çırağına önce alın terine saygıyı, kardeşliği, dayanışmayı öğretir.” ifadelerini kullandı.

·       Hak-iş tarafından Sakarya'da düzenlenen 1 Mayıs etkinliğinde, Mehter Takımı ile Suriye'deki savaşta İslamcı grupları savunan şarkılar düzenleyen Grup Yürüyüş sahne aldı, Kur'an okundu.

·       Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde bombalı araçla intihar saldırısı yapan İsmail Güneş'in Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar katliamlarının faili olan Gaziantep IŞİD hücresiyle bağlantılı olduğu ve saldırıdan 5 gün önce İstihbarat Daire Başkanlığı’nın, Gaziantep’te kamu kurumlarına yönelik eylem uyarısında bulunduğu iddia edildi.

·       Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen patlamanın yaşandığı gün emniyette görevli olan bir polis memuru, BirGün gazetesine çarpıcı iddialarda bulundu. Emniyete çok yakın bir mesafede bulunan Akyol Mahallesi’ndeki bir binada iki yıl boyunca cihatçıların tedavi edildiğini ve ikamet ettiğini iddia etti.

·       Kredi Yurtlar Kurumu'na ait, İzmir Bornova Zübeyde Hanım Kız Öğrenci Yurdu’nun ilan panosuna, Miraç kandiline davet ve Kur'an tefsiri dersleri duyurusu ile AKP reklamı propagandası niteliğindeki Türkiye'nin dış politika rotası konferansı ilanları asıldı. 

·       Kadın kimliğini temel olarak anne kimliği ile eşdeğer gören gerici anlayış nedeni ile, Yenişehir Kız Öğrenci Yurdu'nun Eğitim - Bir - Sen'li yurt müdiresi tarafından yurt öğrencilerinin “Anneler Günü” kutlandı. AKP'ye yakın isimlerin sendikası Eğitim-Bir-Sen üyesi olan müdüre, daha önce de AKP Çankaya İlçe Örgütü yöneticilerini ve "Kutlu Doğum Haftası" etkinlikleri kapsamında Çankaya Müftülüğü imamlarını yurtta ağırlamıştı.

·       Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, IŞİD’in propaganda kitabı olan “Esad’ın Suç Rejimine Karşı İdeal Mücadele Dersleri” adlı kitapçığı basan, Guraba Yayınevi’nden birçok kitap aldığı ve Türkiye’deki halk kütüphanelerine dağıttığı ortaya çıktı.

·       Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyelerince, yemekhane katına asılan LGBT afişine tepki gösteren Başhekim Şahin Yazıtürk, "Miraç kandili gününde bu afişin hastanemde asılmaya kalkılması, benim ülke insanımın, ahlaki değerlerine nasıl saldırıldığının göstergesidir" dedi.

·       Ahmet Davutoğlu, Türkiye Büyük Miller Meclisi'ndeki parti grubu konuşmasında “Biz sadece bir tek dosya tutana inanırız. Şu sağ ve sol omzumuzda dosya tutanlar var ya onlar hakkı yazsınlar. Gerisi ne yazarsa yazsın” ifadesini kullandı.

·       TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 2014'te yaptığı bir konuşmasında "Cumhuriyet'i kuran kadro dinsizdi" ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

·       CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, "Vallahi şeriat gelmediği için şanslılar, gelse kolu kesik bir AKP ordusuyla karşılaşacağız" diye konuştu.

·       TBMM Genel Sekreterliği’nce hazırlanan raporda, 96 yıllık geçmişe sahip Meclis yerleşkesinin adı “Meclis külliyesi” olarak yer aldı. Güvenlik ile ilgili raporu, CHP’li, HP'li ve MHP'li milletvekilleri de imzaladı.

·       İzmir'de, Fahrettin Altay ve Evka 3 hattı arasında bulunan İzmirspor durağındaki ahşap heykel, Karabağlar Belediyesi'nin AKP'li meclis üyesinin hedefi oldu. Heykelin “müstehcen” olduğu iddia edilerek, üzeri bir bez ile örtüldü.

·       Şafak Pavey tarafından, İŞİD hakkında, bilgi edinme kanunu kapsamında, Başbakanlık’a yöneltilen sorulara yanıt alınamayınca, Pavey, Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Soruların çok önemli bir bölümünü yanıtsız bırakan Adalet Bakanlığı, 473 IŞİD üyesinden sadece 12’sinin hüküm giydiğini bildirdi.

VAKIF VE DERNEK ETKİNLİKLERİNDE GERİCİLİK:

·       Malatya'da, Anadolu Selçuklu Ocakları isimli dernek tarafından, AKP'li belediyenin salonunda, "Türkmen direniş gecesi" adı altında bir etkinlik düzenledi. Geceye Suriye'yi kana bulayan cihatçı gruplardan Sultan Abdülhamid Tugayı Komutanı Ömer Abdullah da katıldı. Organizasyonda sık sık tekbir getirilerek "şeriat anayasası" istendi.

·       MÜSİAD Gençlik Kurulu’nun kadın üyeleri, basın toplantısıyla “metro ve tramvaylarda hanımlara özel vagon” uygulamasını desteklediklerini, hatta bir an önce de uygulamaya geçmesini istediklerini duyurdu.

·       Kendilerine İslami Gençlik adını veren bir grup tarafından, Bartın'da CHP İlçe binasına asılan “Laiklik, adam olmak demektir.” yazan pankartın karşısına “Laiklik, deyyusluk demektir.” pankartı asıldı. Yeni Akit gazetesi, yapmış olduğu haberde, “'Laiklik adam olmak demektir' pankartı asıp halkı tahrik edenler hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı.” ifadelerini kullandı.

·       İstanbul Kadıköy'de İhlas Vakfı oldukları iddia edilen bir grup, sokaklarda dolaşarak dini içerikli kitaplar dağıttı.

·       Ankara Çubuk ilçesinde bulunan bir mescitte IŞİD çalışmalarının yürütüldüğü, esnafın cuma günlerini tatil ilan ettikleri öğrenildi.

·       “6 yaşındaki çocukla evlenilebilir” sözleriyle tanınan Nurettin Yıldız’ın başkanlığını yaptığı Sosyal Doku Vakfı tarafından lise ve üniversite öğrencilerine yönelik yaz kampı düzenleneceği, kamp katılım şartlarında “Kur’anı düzgün ve seri bir şekilde okuyabilme”nin yer aldığı ortaya çıktı.

GÜNDELİK YAŞAMDA GERİCİLİK:

·       Daha önce "sanat galerisinde içki içiliyor" diye mekanlara saldırılan Karaköy'de "önlem olarak" içkinin kırmızı bardakta servis edilmesi uygulamasına başlandı.

ÇOCUK İSTİSMARI:

·       Nevşehir Müftülüğü tarafından, “Namaz Bilinci” başlığı ile yapılan etkinlikte, 7 yaşındaki çocuklar camilere götürülüp, namaz kıldırıldı.

·       Batman'da düzenlenen Kutlu Doğum etkinliğinde, çocuklar tesettüre sokuldu.

·       İstanbul'da, İnsan Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi ve Günışığı Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, yüzlerce çocuk, “Geç kalma, genç başla namaza” ve “Allah’a kul olmak için haydi namaza” sloganları attırılarak, Eyüp Sultan Camii’ne kadar yürütüldü. Yaşları yedi ila on arasında değişen çocuklara, Kur’an tilaveti ve “Kıl Beni Ey Namaz” şiirinin okunmasının ardından Eyüp Sultan Camii’nde öğle namazı kıldırıldı.

·       İstanbul Bayrampaşa’daki Oğuzhan İlkokulunda okuyan küçük yaştaki öğrencilerin maket Kâbe etrafında tavaf ettirildiği, erkek çocuklarına hacca giderken kullanılan ihram giydirildiği, bazı çocuklara ise takke takıldığı, ellerine tespih verildiği, kız çocuklarına ise türban takıldığı ortaya çıktı.

GERİCİLİĞE KARŞI AYDINLANMA HAREKETİ:

·       Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, Babaeski Endüstri Meslek Lisesi'nin, imam hatip lisesine dönüştürülmesine karşı binlerce imza toplandı. Direniş sürüyor.