Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi raporunu açıkladı

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin haftalık raporu açıklandı.

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi'nin 14 Mayıs-20 Mayıs arasını kapsayan haftalık raporu açıklandı.

Her hafta siyasal, sosyal, toplumsal, kültürel hayatın içinde yaşanan gericilik örneklerini derleyen Aydınlanma Hareketi, geçtiğimiz hafta içerisinde yaşanan gerici uygulama ve dayatmaları rapor haline getirdi. Ensar Vakfı'na sahip çıkanların ve medya üzerinden gerici provokasyonlara imza atanların listelendiği raporda devleteliyle yürütlen gerici uygulamalar sıralandı.

Aydınlanma Hareketi'nin 14 Mayıs-20 Mayıs raporu şu şekilde: 

ENSAR VAKFI VE ENSAR VAKFI'NA SAHİP ÇIKANLAR:

Karaman'da, KAİMDER'e bağlı ruhsatsız yurtlarda Ensar Vakfı eğitmeni tarafından gerçekleştirilen cinsel istismar sonrasında KAİMDER faaliyetlerine ilişkin olarak açılan davada, Karaman Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, KAİMDER'e sadece Dernekler Kanunu'nun “Derneklerin, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt, pansiyon; üyeleri için lokal açmaları ve lokallerinde alkollü içki kullanılması ile bu tesislerin işletilmesi mülki idare amirinden izin almalarına bağlıdır." hükümlerini içeren 26. maddesine aykırı davranmaktan dolayı 825 lira idari yaptırım cezası verildi.

Ensar Vakfı'na açıktan desteği nedeniyle sosyal medyada başlatılan "Tecavüzcell" kampanyasını engellemek amacı ile Turkcell tarafından sosyal medya kullanıcılarına yeniden erişim engeli istendi ve 10'uncu Sulh Ceza Hakimliği tarafından tekrar bir erişim engelleme kararı verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Öğrenciler Buluşması’nda gerçekleştirdiği konuşmasına, Ensar Vakfı’nın organize ettiği "Türkiye Değer Ödülleri"ne sponsor olan Turkcell’e teşekkür ederek başladı.

Ensar Vakfı tarafından, Manisa'nın Selendi İlçesi'nde, AKP Milletvekili Metin Külünk'ün katıldığı “Başkanlık Sistemi” konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde, başkanlık sisteminin neden gerektiği vurgulandı.

Ensar Vakfı'nın da içinde bulunduğu kuruluşlar tarafından hazırlanan, “Tesettür tarz değil farzdır" ifadesinin yer aldığı ve kadınların nasıl örtünmesi gerektiği anlatan afişler İnegöl'de ilan panolarına asıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Ensar Vakfı'na desteği bu hafta da sürdü. Ensar Vakfı Bartın şubesi tarafından düzenlenen “Bursa – Çanakkale – Edirne Gezisi”, Gençlik ve Spor Bakanlığı desteği ile gerçekleştirildi.

MEDYADA GERİCİLİK:

Yeni Akit gazetesinin internet sitesinde, “kadının kocasına karşı görevleri” başlıklı bir görsel galeri yayınlandı. Galeride, kadın kocasına karşı itaatkar ve kanaatkar olması kocasının ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği belirtildi.

Yeni Akit gazetesi, Sinop'taki dolu yağışına ilişkin haberini, sosyal medya hesabından “Nureddin Yıldız Hoca'nın ahı mı tuttu?” ifadeleri ile haberleştirdi.

Yeni Akit gazetesinde, Atilla Özdür imzası ile “gına geldi laikçilikten” başlıklı bir köşe yazısı yayınlandı. Yazıda, laiklik ve kadın – erkek eşitliği, sadece kapitalizmin gelişimine ait dayatmalar olarak gösterildi ve “Kadınların erkeklerle eşit ölçüde çalışma serbestisi, laikliğin değil, sömürgeciliğe dayalı sosyal düzenin normatif şeklini yansıtır.”, “Demokrasi ve Cumhuriyet gibi, oligarşi ve monarşi gibi laiklik de dinsizdir.” ifadelerine yer verildi.

Yeni Akit gazetesinde, “salsa” yapan çocukların resmi sansürlendi, salsa “cinsel içerikli hareketlerin yoğun şekilde sarf edildiği dans” olarak, çocukların salsa yapması da “çocuk istismarı” olarak nitelendirildi.

EĞİTİM ALANINDA GERİCİLİK:

İstanbul Şişli Özel Referans Ortaokulu idarecileri tarafından, “yıl sonu balosuna katılacak kız öğrencilerden yırtmaçlı ve diz üstünde etek ile açık yakalı gömlek giymemeleri” istendi.

CHP milletvekili Ali Haydar Hakverdi tarafından, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Irmak ve Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz’a ait olduğu iddia edilen twitter hesaplarından, “laiklik karşıtı paylaşımlar” yapıldığını iddia etti. CHP milletvekili Ali Haydar Hakverdi tarafından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya bir mektup gönderilerek, iki bürokratın görevden alınması istenildi.

İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi tarafından düzenlenen, "Teşekkürler İstanbul 2016 Uluslararası Öğrenciler Türkçe Sertifika Şenliği"nde üniversite tarafından Suriye'yi temsilen Özgür Suriye Ordusu'nun bayrağı asıldı. Konu hakkında bilgi almak için aranan yetkililer ise, Sol Haber Portalı'nda çalışan gazetecileri, İstanbul Üniversitesi hakkında bilinçli karşı haber üretildiği iddiası ile "karşı haber yapmak" ile tehdit etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) Davutpaşa yerleşkesinde düzenlenen "Uluslararası Öğrenci Festivali" kapsamında açılan ülke tanıtım standında, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrakları açıldı.

TÜBİTAK tarafından, dinsel referanslı “projeler” sergilenir ve ödüller verilirken, bir öğrencinin madenlerde çalışan işçilerin, anlık olarak konumlarının kayıt altına alınması ve acil durumlarda müdahale edilecek yerlerin daha kolay saptanabilmesini amaçlayan projesi, “Liselerarası Proje Yarışması”nda sergilenmeye bile layık görülmedi. Ancak proje, 25. MEF Proje yarışmasında Fizik dalında hem birincilik, hem de inovasyon özel ödülü aldı.

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde, içerisinde Ensar Vakfı'nın da bulunduğu çeşitli kurumlar ve örgütler tarafından, “İslamcı gençliğin özgüven duyması için”, Cihat pankartının taşındığı bir yürüyüş düzenlendi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NIN GERİCİLİK ADIMLARI:

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından imam hatip lisesi mezunlarına yönelik olarak konuşmada, "500 imam hatipten 3 bin 500 imam hatibe çıkmışız. İlahiyat Fakültesi sayısı 17'den 100'e çıktı. İmam hatip öğrenci sayımız ise 60 binden 1.5 milyona yaklaşmış durumda.", "Diyanet İşleri Başkanlığı sizi bekliyor. MEB'de 30-40 bin öğretmene ihtiyaç var, sizi bekliyor. 100 kadar ilahiyat akademisyen olarak sizleri bekliyor." ifadelerini kullandı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde düzenlenen konferansta din görevlilerine hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, programının ardından 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç'i ziyaret etti. Başkan Görmez, Rektör Güvenç ile birlikte üniversite kampüsü içerisinde yapımı devam eden Üniversite Camii'nde incelemelerde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, Karaman'daki Ensar Vakfı skandalı sonrasında, Ensar Vakfı'yla birçok ortak etkinlik düzenlenip ve Ensar Vakfı'nı destek açıklamaları yapılırken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasında, "Eğer bugün kıyamet kopacaksa yeryüzünde çocuklara karşı işlenen istismar suçlarından dolayı kıyamet kopar.” ifadelerini kullandı.

DEVLET KURUMLARINDA, YEREL YÖNETİMLERDE ve SİYASETTE GERİCİLİK:

İstanbul'da "Uluslararası Öğrenciler Buluşması"nda konuşan Erdoğan, “Sevgili gençler, Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz.” ifadelerini kullandı.

Mecliste, “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin” kurulan Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda;

Çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca “sorunsuz” ve “başarılı” bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanması,

“Aile mahremiyetinin korunması” bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılması,

İlahiyat fakültesi mezunlarının da aile danışmanı olarak görevlendirilmesi,

Kadınların nafaka hakkının evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlanması önerildi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Ankara İl Müdürlüğüne bağlı yurtlarda Geleneksel Türk Okçuluğu kursu gören öğrenciler, katıldıkları yarışmada ok atarken, “Allah aşkına, Resulullah aşkına ve gaza niyetine” demeleri istendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında, Pınar Gençlik Derneği tarafından düzenlenen İrfan Akademisi Yaz Okulu'nda Kuran ezberi, hadis, tefsir etkinlikleri yer alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında düzenlenen “Yaşam Koçumla Umutlu Geleceğe” başlıklı etkinlikte, konu “Helal ve Sağlıklı Beslenme” oldu.

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, “6 yaşındaki çocuk evlenebilir” diyen İlahiyatçı Nureddin Yıldız’ı makamında misafir etti.

2013- 2014 yıllarında İslami Cephe’nin emri ile çoğunluğu El Kaide ve El Nusra’dan oluşan 200’e yakın cihatçının Gaziantep’te tedavi gördüğü ortaya çıktı.

İslami Cephe üyesi cihatçı Halid Zeydan’ın, Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Nöroloji Polikinliği’nde tedavi olduğu, adına bir de reçete yazıldığı ortaya çıktı.

Suriye'deki muhalif gruplara yakınlığı ile bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından, bir Nusra Cephesi liderinin Türkiye'de tedavi olurken öldüğü açıklandı.

Suriye’deki Alevi köyü Ez-Zara’da sivilleri katleden El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra tarafından, bir mesajlaşma programı üzerinden, Türkiye’den, gece görüş özelliği de bulunan dürbün istendi.

VAKIF VE DERNEK ETKİNLİKLERİNDE GERİCİLİK:

Konya'da 2008 yılında, ruhsatsız 3 katlı kız kuran kursu binasının patlamada yıkılması sonucu 17 yatılı öğrenci ile 1 eğitmenin ölümü, 29 kişinin de yaralanmasıyla ilgili dava hala sürüyor.

İlim Yayma Cemiyeti tarafından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Konferans Salonunda, “Bir İmtihan Olarak Hastalık Algısının Değişimi” başlığı ile düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak Nureddin Yıldız katıldı. Etkinliğin çağrısında, “Hastalık algısı, dini inancın sarsılmasına sebebiyet verebilecek, sağlık sistemi açısından gereksiz yük teşkil edebilecek bir vakıadır” ifadelerine yer verildi.

“Asıl 9 yaşındaki çarşaf giymeli, 80 yaşındaki giymese de olur” açıklamasında bulunan, kadınların çarşaf giymeden dışarı çıkmamalarını belirten İhsan Şenocak, sosyal medya hesabında, Tokat'ta kendilerine ait bir “medrese”de eğitim gören çocukların cüppe ve sarıklı fotoğrafını paylaştı ve yazdığı mesajda çocuklara “icazet” verdiğini söyledi.

İlmi ve Fikri Araştırmalar Merkezi (İFAM) başkanı da olan İhsan Şenocak, ayrıca, özel harekat polislerini "Peygamberin akıncıları" olarak nitelendirdi. Şenocak, "Cuma hutbesi" adı altında yayınladığı videoda, "Özel harekat polislerini Bedir Savaşı'nda peygamber için mücadele eden askerlere" benzetti.

Din-Bir-Sen (Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası) Genel Başkanı Yusuf Özdemir, Mardin'deki Kasımiye medresesini ziyaret ederek, "Medrese eğitimi iyi insan yetişmesini sağlar. Medreseler, toplumun ihtiyaç duyduğu iyi insanı yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Devlet, medreseleri canlandırmalıdır" dedi.

HUKUK ALANINDA GERİCİLİK:

MİT TIR'ları soruşturmasında savcıların savunmasını yayınlayan Arzu Yıldız, “hapis ve annelikten men” cezası aldı. Can Dündar’a ise “babalıktan men” cezası aldı.

GÜNDELİK YAŞAMDA GERİCİLİK:

Suriye'de cihatçılara verdiği devlet desteği ile bilenen Katar'ın, bir vakıf aracılığı ile Türkiye'de eğitim merkezleri açarak Suriyeli mültecilere "uzaktan eğitim" hizmeti vereceği açıklandı.

ÇOCUK İSTİSMARI:

Elazığ’da, Lalegül Anaokulu'nda, yaşları 3 ile 5 arasında değişen kız çocuklarına, Kuran okumaya geçmenin bir ödülü olarak türbanlı gelinlik giydirildiği, daha öncesinde, anaokulu çocuklarını camiye namaza götürdüğü, çocuklara okulun İl Müftüsü ve İl Milli Eğitim Müdürü yardımcısı tarafından özel olarak ziyaret edildiği ortaya çıktı.

Edirne'de 14 yaşındaki engelli bir çocuğa yönelik cinsel saldırıda, cinsel istismar sonrasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğu, başvuruya rağmen çocuğu korumaya alınmadığı ortaya çıktı.

Diyarbakır'da, 4 yaşındaki kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddia edilen kişi, "Ben devletime bağlı bir kişi olduğum için HDP ve YDGH üyesi kişiler benimle uğraşırlar.” ifadelerini kullandı.

Manisa’da bir edebiyat öğretmeninin, 14 yaşındaki öğrencisine imam nikâhı kıyarak 5 yıl boyunca cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı. İstismarcı öğretmenin, eşine 'Dizilerde bile birden fazla eş var, dinimizce de kabul olunan bir durum' dediği iddia edildi.

Manisa’da E.C.A. firmasında bağlı Valfsel A.Ş.’de sekreteri olarak çalıştığı Genel Müdür tarafından cinsel tacize uğradığını iddia eden ve taciz iddiası ile savcılığa başvurduğu için işten atılan Zuhal Güneş'in suç duyurusuyla ilgili verilen takipsizlik kararı bozuldu.

Sarıkamış'ta, Sarıkamış Meslek Lisesi Müdürlüğü tarafından hem Sarıkamış Devlet Hastanesi yönetimine hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne görevli bir doktorun, stajyer öğrencileri taciz ettiğine dair yazı yazdığı ortaya çıktı. Hastane başhekimi ve idari yönetiminin konu ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma ve inceleme başlatmadığı anlaşıldı.

GERİCİLİĞE KARŞI AYDINLANMA HAREKETİ ve GERİCİLİK KARŞITI MÜCADELE:

Kadınlara ve çocuklara yönelik açıklamaları ile tepki çeken Nureddin Yıldız'ın Kahramanmaraş ve Gaziantep'te konuşmacı olarak katılacağı etkinlikler protesto edildi. Gaziantep'teki etkinlik, protestolar üzerine iptal edildi.

Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız, "Bildiğim bir şey var ki gayeleri ben değilim. Belki bir siyasi hedef güdüyorlar”, “Merak etseydim, gider bakardım ama kadınlarla ilgili sözlerimden dolayı keşke kadınlar bana karşı çıkmış olsalardı. Erkeklerin gerçekten kadın haklarından ötürü bir savunma yaptıklarını zannetmiyorum. Büyük ihtimalle bir siyasi yatırım yapmak istiyorlar. Dinimin karşı cephesini oluşturmak istiyorlar. Ben bu dini, bu tartışmalarla devraldım Peygamberimden. Böyle devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Nureddin Yıldız'ın başkanı olduğu Sosyal Doku Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “Esas dertleri, dindar nesil yetiştirilmemesi olan bir kısım din muhalifi çevreler, hocamız üzerinden dinimize olan bütün kinlerini kusmaktadırlar” ifadeleri kullanıldı.

Yeni Akit gazetesi yazarları Abdurrahman Dilipak ve Serdar Demirel'in köşelerinde Nureddin Yıldız'ı protesto edenlere saldıran metinler kaleme alındı.

İzmir'de, Gültepe halkının, ortaokullarının imam hatibe dönüştürülmesine karşı mücadeleleri sürüyor. Protesto için okul önünde toplanan semt halkı, ardından, topladıkları 3 binden fazla imzayı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi'ndeki evrim vitrininin kaldırılmasına tepkiler büyüyor. Türkiye'nin başlıca üniversitelerinden öğrenci toplulukları vitrinin yeniden yerleştirilmesi için kampanya başlattılar.