Fidel’in Küba’sı Hacettepe'de

Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen ‘’Fidel’in Kübası'nda Bilim’’ etkinliğine, Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği temsilcisi Nahide Özkan katıldı.

Haber Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Düşünce Topluluğu tarafından Beytepe kampüsünde, ‘’Fidel’in Kübası'nda Bilim’’ etkinliği düzenlendi.

Etkinlik, Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez ve Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nden (JMKDD) Nahide Özkan’ın katılımı ile gerçekleşti.

Kısa bir müzik dinletisi ile başlayan buluşma, topluluk adına yapılan bir konuşma ile devam etti.

Küba Devrimi'nin tarihselliğine, 19. ve 20. yüzyıldaki sınıf savaşımlarına, Ekim Devrimi’ne ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna atıfta bulunulan konuşmada, 1 Kasım günü ABD’nin Küba halkına karşı işlediği ‘’soykırım’’ suçuna ve ablukanın kaldırılmasının önemine ve abluka altındaki 60 yıl boyunca Küba’da gerçekleştirilen bilimsel  ve tarihsel ilerlemelere değinildi. 

Daha sonra kürsüye gelen Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Nunez, Küba Devrimi gerçekleşmeden önceki Küba halkının yaşamına dair birtakım bilgiler aktardıktan sonra, Başkumandan Fidel Castro önderliğinde gerçekleştirilen devrimin Küba halkını bilimle ve aydınlanmayla buluşturduğunu söyledi. Nunez, Küba’da başta biyoteknoloji olmak üzere, tıp, yazılım ve organik tarım başlıklarında büyük ilerlemelerin gerçekleştirildiğini, ülkenin geldiği bu noktanın Fidel’in politikasının ürünü olduğunu söyleyerek sözlerine son verdi. 

JMKDD'yi temsilen etkinliğe katılan Nahide Özkan, konuşmasında Küba’da halkın bilimle örgütlenmesinin kapitalist düzenin başaramayacağı bir sıçrama yarattığını, bunun ancak sosyalizm yoluyla mümkün kılınabileceğini söyledi.

Öğrencilerin yoğun katılımı ve ilgisi ile geçen etkinlik soru cevap kısmı ile devam etti.

Büyükelçi Nunez sorulara verdiği cevaplarda Türkiye ve Küba halklarının yurtseverliğine vurgu yaparak, salonda bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.