Eski Vali Harput döneminde Bursa'yı cemaat yönetmiş, AKP seyretmiş!

Bursa'da Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında 8 kişi hakkında hazırlanan iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianameye göre eski Vali Şahabettin Harput "il imamı" gibi çalışıp "himmet" adı altında para toplamış.

Bursa'da, Fethullah Gülen cemaati yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında 8  kişi hakkında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, eski Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve eski Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam hakkında ilginç detaylara yer verildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Kahya, eski Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, eski Vergi Dairesi Başkanı Saydam, Faruk Ö. ve Yusuf Ziya L. ile tutuksuz sanıklar Kemal B., Ahmet Münir A. ve Yüksel Y. hakkında hazırlanan iddianame Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, özellikle cemaate para toplama konusunda ilginç ayrıntılar yer aldı. Bursa Emniyet Müdürlüğünü arayan bir kişinin, örgüte himmet adı altında kaynak sağlamaya ilişkin detayları aktardığı ihbarı iddianameye girdi.

"ÖNCE CEZA KESİP SONRA İPTAL İÇİN SERVET İSTİYORLADI"

İddianamede yer verilen ihbarda şunlar kaydedildi: "Eski vali Şahabettin Harput ve eski Emniyet Müdürü Kahya'nın bilgisi dahilinde, eski Vergi Dairesi Başkanı Saydam, paralı iş adamlarının tepelerine çöküp yüksek meblağlarda para cezası kestirdi. Ondan sonra kendi adamlarını gönderip ceza  kestikleri iş adamlarından cezayı halletme, iptal etme karşılığında 500 bin ile1 milyon lira arasında para talep etti."

İhbar mektubunda, Saydam'ın banka hesapları ve gayrimenkulleri  araştırıldığında yüksek meblağlarda paralar ve mallar çıkacağının görüleceği  belirtildi.

ÖNCE BAĞIŞ, SONRA İHALE

İş adamı F.K.'nin iddianameye giren ifadesinde, eski Vali Şahabettin Harput, Emniyet Müdürü Kahya ve eski Cumhuriyet Başsavcısının, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bir mobilya firmasının sahibinin çiftliğine gittiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Söz konusu iş adamıyla yemek yemişler ve ardından örgüt adına himmet adı altında para istemişler. İş adamı valiyi kıramayarak 80 bin lira civarında bağışta bulunmuş. Ali Osman Kahya'nın emniyet müdürlüğü bünyesinde terörle mücadele şube müdürlüğü, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubesi müdürlüğü ile bağlı amirliklerine, istihbarat ve bağlı amirliklerine, kritik  görevlere hep cemaate yakın müdür ve amir görevlendirdiğini herkes gibi ben de  biliyorum. Kahya döneminde, usulsüz dinlemeler, kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi, sahte rapor düzenleme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi suçlardan pek çok adli soruşturmalar yapılmıştır. Çoğunlukla bu tip usulsüzlükler Kahya döneminde yaşanmıştır."

"VALİ HARPUT, İL İMAMI GİBİ ÇALIŞIYORDU"

İfadesine başvurulan bir gizli tanık ise eski vali Şahabettin Harput'un "cemaatin  il imamı" gibi çalıştığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

"Harput ile eski il özel idaresi genel sekreteri Bilal Ç., milli eğitim, sağlık, gıda tarım ve hayvancılık il müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, bayındırlık müdürlüğünde, ihalelerin cemaate yakın iş adamlarının almalarını  sağladıklarını ve karşılığında da iş adamlarının cemaate yüksek miktarda bağışta  bulundurduklarını biliyorum. İhaleye girecek firmalarla ilgili bilgiler önceden  örgüt mensuplarınca Harput ve ihalelerden sorumlu sağ kolu gibi çalışan bu kişiye  bildirilir. Bu firmaların cemaate bağışta bulundukları kendilerine söylenir.  Bağış işlemleri yerine getirildikten sonra Harput ve Bilal Ç. tarafından bu  firmaların önü açılır. Her türlü kolaylık kendilerine gösterilir."