Erdoğan'la Putin arasında ilk görüşme gerçekleşti

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile Türkiye arasındaki krizin ardından Erdoğan'la Putin arasında 7 ay sonra ilk görüşme gerçekleşti.

Uçak krizinin ardından yedi ay sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında ilk resmi temas bugün gerçekleşti. Erdoğan'ın gönderdiği 'özür mektubu'nun ardından Putin bugün Erdoğan'ı telefonla aradı. Saat 12.00 sularında başlayan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmede, Putin'in Atatürk Havalimanı'ndaki canlı bomba saldırısına ilişkin taziyelerini ilettiği gelen ilk bilgiler arasında.

Kremlin'den yapılan ilk açıklamada, görüşmenin içeriğinin daha sonra açıklanacağı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları da "görüşmenin olumlu geçtiğini, içeriğe ilişkin yazılı bir açıklama yapılacağını" ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığı açıklamada, görüşmenin Rusya'nın girişimiyle ayarlandığını belirtmişti. Peskov, iki ülke ilişkilerinin birkaç günde onarılabileceği ihtimaline inanmadığını ifade etmişti.Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise, Putin'in Erdoğan’a teşekkür edeceğini öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinden yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."