Erdoğan'a göre İsrail gerçekten 'terör devleti' mi? İşte 5 maddede yanıtı...

Erdoğan bugün "İsrail terör devletidir" çıkışı yaptı. Peki, Erdoğan için bu gerçekten böyle mi? Bu sorunun nedeni belli. Çünkü, İsrail'le doğalgaz tüccarlığı için Gazze'deki ablukanın kaldırılması talebinden vazgeçen, Mavi Marmara'yı karşısına alan Erdoğan'ın İsrail'i "terör devleti" olarak görüp görmemesi milyon dolarlık anlaşmaların akıbetiyle ilgili…

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde "İsrail terör devleti" tanımı yaptı. Erdoğan'ın Kudüs çıkışı sonrası ifade ettiği bu tanımın yapılan milyon dolarlık anlaşmalar, silah tüccarlığı, doğalgaz ticareti gibi sermaye ilişkileri göz önüne alındığında bir anlam ifade etmediği görülüyor. 

Neden mi? Türkiye ve İsrail'in inişli çıkışlı olan ancak sürekliliği bulunan ilişkilerini yakın tarihten madde madde hatırlatalım:

1. 'KAN PARASI' ANLAŞMASI

Erdoğan'ın "terör devleti" dediği İsrail'le AKP hükümetinin ilişkileri en son Mavi Marmara davasında hayatını kaybedenler için "kan parası" ödenmesi karşılığı Türkiye'deki davada yargılanan İsrail askerleri hakkındaki suçlamaların düşürülmesiyle taçlanmıştı.

Karşılığında İsrail'den 20 milyon dolar alan AKP hükümeti söz konusu parayı Mavi Marmara ailelerine de vermemiş, kaba tabirle "üstüne yatmıştı". Ancak gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanlığı açıklama yaparak paranın ailelere ulaştırılacağını belirtmişti.

2. 'BENDEN Mİ İZİN ALDINIZ'

Çok değil bundan bir yıl önce Erdoğan'ın Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerle ilgili "Dönemin Başbakan'ından izin mi aldınız" diyerek çark ettiği de hala hafızalarda. Söz konusu açıklamadan iki yıl önce "İzni biz verdik" dediği sözlerini de unutarak yaptığı bu çıkış İHH çevresinin tepkilerine bile neden olmuştu.

3. DOĞALGAZI AVRUPA PAZARLARINA SATMAK

Gelelim anlaşmalara. Bilinen rakamlara göre, askeri ve ekonomik irili ufaklı 60'a yakın anlaşmanın mali tutarı bir milyar doları aşmış durumda. Türkiye Gazze'deki ablukanın kaldırılması talebinden vazgeçti. Bunun karşılığında, Türkiye'nin İsrail’den doğalgaz satın alıp Avrupa pazarlarına satacağı bir ilişki geliştirildi.

4. SİLAH TÜCCARLIĞI

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) İsrail'den taşınacak 31 bin 500 parça için taşıma ihalesi açtı. SIBAT (İsrail Savunma Bakanlığı Yabancı Savunma Yardım ve İhracat Dairesi) Başkanı General Aiveli, “Türkiye’ye yapılan silah ihracatı hiçbir zaman sıfır olmamıştır” dedi.

5. PETROL SEVKİYATI

İsrail'in geçtiğimiz yıl Irak Kürdistanı'ndan 19 milyar varil petrol ithal ettiği ortaya çıkmıştı. Irak Kürdistanı'nın petrol ticaretinin üçte birini İsrail'le yaptığı, petrollerin İsrail'e yolculuğunda dağıtım durağının ise Adana'nın Ceyhan limanı olduğu belirlenmişti.

O halde, Erdoğan'ın bu çıkışı ne anlama geliyor? Erdoğan hala İslamcı ülkeler arasında "itibar" tazelemeye çalışıyor olabilir ve söz konusu bu çıkışın milyon dolarlık yatırımları, anlaşmaları engellemeyeceğini anlamak için yalnızca daha önceki ilişki biçimlerine bakılabilir.