Erdoğan ve Putin'de ortak açıklama: İlişkilerin daha da ileri taşınması...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin arasında yapılan ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Putin'in Rusya'da yaptığı görüşmenin ardından ortak açıklaması yapıldı.

Erdoğan birçok başlıkta görüşmelerin ilerletilmesi kararı alındığını söylerken, Suriye konusunda ise bir görüşme daha yapılacağını dile getirdi.

Putin ise Suriye konusunda uzlaşmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Açıklamalardan başlıklar şöyle:

Putin'in açıklamaları:

Çok yapıcı bir görüşme yaptık. Türkiye'deki zor siyasi iç duruma rağmen Sayın Erdoğan Rusya'yı ziyaret etti bu da ilişkileri tekrar inşa etme isteklerini gösterdi.

Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek. Ticari ilişkilerimiz ve yatırımlar arttırılmalı. Türkiye şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, ilişkilerimizi geçirerek bu programı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Sayın Erdoğan ile bunları görüştük. Bu konuda iki ülkenin karma komisyonları toplantılar gerçekleştirecek.

Türk tarafı birçok büyük projede, nükleer santral gibi üzerine düşen adımları zaten atmış bulunuyor. Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesi konusunda bazı yasaklamalar getirmiştik. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için zamana ihtiyacımız olacak. Turistlerimizin maksimum güvenliğinin sağlanması durumunda biz de elimizde geleni yapacağız.

Suriye konusunun ayrı bir toplantıda değerlendirilmesine karar verdik. Ortak anlaştığımız konu terörle mücadele konusunda işbirliği. Sayun Erdoğan'a bugünkü açıkça görüşme için teşekkür etmek istiyorum. Yalnızca bölgemizde değil tüm düyada istikrarın korunması için birlikte elimizden geleni yapacağız.

Erdoğan'ın açıklamları:

Öncelikle değerli dostum Putin'e nazik daveti ve samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

Malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk yurtdışı ziyaretimi Rusya'ya gerçekleştirmiş oldum. İlişkilerimizin eski seviyeye hatta daha da ilerisine taşınması konusunda hemfikiriz.

Charter uçuşların hayata geçirilmesi, tarım ürünleri kısıtlamaların kaldırılması, Türk müteşebbislerin önünün açılması, vize konusu gibi başlıklarda gerekli adımları müştereken peyderpey atacağız.

Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Türkiye-Azerbaycan-Rusya üçlü zirvesi mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz.

Türk Akımı için adımları sürdüreceğiz. Özellikle darbe girişiminin ertesinde sayın Başkanın bizi araması dayanışma, psikolojik noktada büyük önem taşımaktadır.

İşbirliğimiz bölgesel barış açısından da önemli. Biraz sonra dar kapsamda bir görüşmemiz olacak.