Erdoğan ve Çipras Aralık'ta Kıbrıs için buluşacak: 'Türkiye yeni bir Kıbrıs haritasına hazır'

Erdoğan ve Çipras'ın Aralık ayında Kıbrıs sorununun çözümü için bir araya gelecekleri bildirildi. Görüşme öncesi taraflara ulaşan Yunan basını, Türkiye'nin yeni bir harita üzerinde anlaşmaya hazır olduğunu iddia etti.

Dış Haberler

Kathimerini gazetesinden Andreas Parashos ve Nikos Stelyas'ın özel haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Kıbrıs sorununun kesin çözümü için Aralık ayında masaya oturmak üzere anlaştılar.

Süreç konusunda bilgi veren Atina'dan üst düzey bir yetkilii Erdoğan - Çipras görüşmesinin ve müzakerelerin taraflar arasında özellikle garantörlük konusundaki mesafenin kapanması ve Kıbrıs konusunda düzenlenecek uluslararası konferans öncesi mesafe alınması için bir önkoşul olduğunu belirtti. Atina, özellikle garantörlük konusunda karşılıklı müzakerelerde yol alınması gerektiği görüşünde. 

Gazetenin haberine göre, aynı kaynak, Türkiye cenahında da olumlu bir yaklaşımın olduğunu doğruluyor.

ANKARA: TOPRAK KONUSU CİDDİ SORUN DEĞİL 

Kathimerini'nin Ankara'dan ulaştığı dışişleri kaynakları da görüşmeye dair benzer bilgiler verdiler. Gazeteye "olumlu gelişmelerin ufukta göründüğü"nü aktaran bir Dışişleri yetkilisi, önümüzdeki haftalarda Erdoğan ve Çipras'ın çözüme son şeklini vermek üzere bir araya geleceklerini doğruladı. Ankara'ya göre görüşmenin Aralık ortası gerçekleşmesi bekleniyor.

Αynı kaynak, görüşmenin esas olarak garantörlük ve güvenlik konularına odaklanacağını belirtirken, taraflar arasında toprak konusunda ciddi görüş ayrılıkları olmadığını vurguladı. Gazeteye konuşan Türk Dışişleri yetkilisi Türkiye'nin yeni bir Kıbrıs haritası üzerinde görüşmeye açık olduğunu ifade etti.