Erdoğan: İkide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye

Vize serbestisine ilişkin konuşan Erdoğan; "İkide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Dünya İnsani Zirvesinde BM Genel Sekreteri Ban ki Mun’la odüzenlediği ortak basın toplantısında, AB ile vize serbestisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "30 Haziran itibarıyla vize noktasında adım atılacaktı. Arkadaşlarımız görüşmeleri yapacak. Bu görüşmelerde netice alındı alındı, alınmadığı taktirde bu Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'nda geri kabul anlaşmasına ilişkin yasa çıkmaz" dedi. 

Erdoğan AB’nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar Euro ile ilgili soruya da cevap verdi. "Temmuz ayına kadar 1 milyar Euro’nun verileceğine dair arkadaşlarımdan dün bana bir bilgi geldi" diyen Erdoğan; "Bu para Türkiye’ye bir lütuf değil. Türkiye zaten yardımları yapıyor. Ama biz dürüstlük bekliyoruz.Bu bir yere kadar tahammül edilir. Bir yere kadar çekilir. Ondan sonra Türkiye kararını verir. Ondan sonra da siz düşünün denir" ifadelerini kullandı.

'İKİDE BİR KRİTER DAYATMASINLAR, BURASI TÜRKİYE'
Vize uygulamasının kaldırılması konusunda ise Erdoğan şöyle konuştu; "Vize konusunda. Latin Amerika ülkelerine Türkiye’den istenen şartlar isteniyor mu? Hayır. Türkiye’den müzakereci bir ülke ve gümrük birliğine üye bir ülke olması hasebiyle siz neden bunları istiyorsunuz.
Şu anda 1 Haziran itibarıyla geri kabul anlaşmasına yönelik bir adım vardı, 30 Haziran itibarıyla da vize noktasında, adım atılacaktı. Eğer şu anda bu konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız görüşmeleri yapacaklar, dışişleri bakanlarımız, bu noktada AB bakanlarımız, görüşmeleri yapacaklar ve bu görüşmelerde netice alındı, alındı. Alınmadığı takdirde kusura bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosundan geri kabul anlaşmasına yönelik uygulama sürecine yönelik adım atılmasına ait karar, yasa çıkmaz. Bunu da ben çok açık, dün de söyledim kendilerine, bugün de bu soru üzerine buradan söylüyorum. Çünkü bize ikide bir kriter dayatmasınlar, burası Türkiye."