Erdoğan: Bu üsler burada niye var? Ya Türkiye ya İran...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'deki ABD üslerine ilişkin konuşarak, 'Suriye'de 20 üs kuruldu. Niye kuruldu bunlar? Bu üsler burada niye var? Ya Türkiye ya İran. Herhalde Rusya değil. O 3. Dünya savaşı anlamına gelir' dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Bizim medeniyetimizde tıp ilmiyle meşgul olmak Allah'ın mucizelerine de şahit olmak demektir. Lokman hekim hikayeleri bunun örneği. Devasa dünyaya bakmaya gerek yok insanın yaradılışındaki bir damla her şeyi anlatıyor. İnsan hayatına doğrudan dokunan, hayatın kalitesini yükselten bir konumda bulunuyorsunuz. Size kalkan elleri affetmek mümkün değil. Bunların teröristten hiçbir farkı yoktur. Bizim için teröristlerin konumu neyse bunların da odur. "

'BİZ BU ÜLKEYİ KAHRAMANLIKLAR ÜZERİNDE KURDUK'

"Millet olarak biz bu ülkeyi kahramanlıklar üzerinde kurduk. Hâlâ da aynı şekilde yaşatıyoruz. Hekimlerimizin kahramanlıkları bu tablonun bir parçasını oluşturuyor. Şu anda onlar cephedeler. Bir taraftan Mehmedimiz savaşırken onlar da arka planda tedavileri için hazır kıta bekliyorlar. Balkan Savaşı'nda, 1. Dünya Savaşı'nda hekimlerimizin yaptığı hizmetler var ki insanın gözleri yaşarıyor. Mehmedimiz bir başka düşmanla mücadele ediyordu o zaman. O da hastalıklardı. Çanakkale Savaşı'nda cephe gerisinde hastalıktan hayatlarını kaybetmişler. Aynı şekilde Sarıkamış'ta da soğuk ve hastalık vardı. Benim dedem de orada donarak öldü. Sarıkamış'ta çıkarılan askerlerin üstlerinin çıplak olduğu görülür. Ayaklarında çarıkları yoktu. Tüfekleri ona sarılmış donarak şehit olmuşlardı. "

'NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ'

"Şimdi askerlerimiz cephede her türlü şartlarda koşullarda donanımlara haiz giysileriyle. Ne gerekiyorsa yapacağız. Tifüs başta olmak üzere bu hastalıklarla mücadele eden sağlık personellerimizde o zamanlar büyük tehdit yaşıyordu. Balkan Savaşı'nda cephede görevli doktorumuzun icat ettiği basit ama etkili serumun hikayesi bunun bir örneği. Serum sonra tüm askere uygulanmıştır. Irak Cephesi'nde güvenmedikleri için bunu kullanmayan Alman askerleri hayatını kaybetmiştir. Kazım Karabekir başta olmak üzere kendi askerlerimiz görevlerine devam etmişlerdir.
Aynı fedakarlıkların terörle mücadele dönemimizde sınırlarımız içinde ve dışında pek çok örneği var. Güneydoğu'da teröristler okulları, hastaneleri bombalamadı mı? Yakmadı mı? Kürtlerin temsilcisiyim diyorsun benim Kürt vatandaşımın hastanesini yakıyorsun. Bunlar bu şekilde cani. PYD/YPG. Ey ABD bak bunlar PKK'nın ta kendisi. PKK'yı terör örgütü olarak tanıyorum diyorsun senin subayın onunla kol kola benim askerimle savaşıyor. Geri adım yok sonuna kadar. Zeytin Dalı'nda tüm sorumluluğu üstlenerek cephe hattına koşan Yelda hemşiremiz gibi. Çığ altında kalan askerlerimize yardım için gittiği dağda mahsur kalan Samet Akar gibi kardeşlerimiz olduğunu biliyoruz. Görev yaptığı hastaneyi terk etmeyen Ömer Faruk Bilen gibi nice kardeşlerimiz olduğunu biliyoruz. Hiçbir acı, hiçbir mazeret sağlık personele fiziki saldırı yapılmasını normal gösteremez. Sağlık çalışanlarımızın daima yanlarında olduğumuzun, onlara yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğimizin bilinmesini istiyorum."

'YA TÜRKİYE, YA İRAN...'

"Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3486'ya çıktı. Afrin'e girdik giriyoruz, iyice yaklaşmış vaziyetteyiz. Bizim derdimiz işgal değil, terör koridorunu teröristlerden temizlemek. Onların silah getirdiği yere biz Kızılay'ımızla AFAD'ımızla Diyanet Vakfı'mızla insani yardım götürüyoruz, farkımız bu. Suriye'de 20 üs kuruldu. Niye kuruldu bunlar? Bu üsler burada niye var? Ya Türkiye ya İran. Herhalde Rusya değil. O 3. Dünya Savaşı anlamına gelir. Bunları hep konuşuyoruz. Her şeye hazır olacağız. Türkiye'nin dünya çapında iddialı olduğu alanlardan biri sağlık hizmetleridir."