Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın duruşması bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek. Artvinlilerin mücadelesi ile tüm Türkiye'nin duyduğu ve yakından takip ettiği Cerattepe'deki dava, Türkiye'nin en büyük çevre davası olma özelliği taşıyor.
Rize'de görülecek duruşma öncesi Rize Valiliği toplantı ve gösteri ile basın açıklamalarına 1 ay süreyle yasak getirdi. Ayrıca kendilerine 'Vatansever Rizeli Gençler' adını veren bir grup, olası protestolara karşı tehdit içeren bir bildiriyi sosyal medyada paylaştı.
GRUPLARIN RİZE’YE GİRİŞİNE İZİN YOK
Bu arada Rize ve Artvin'de polisin, çevre kentlerden gönderilecek ekiplerle takviye edileceği ve duruşma için geniş güvenlik önlemleri alacağı belirtildi. Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi ya da grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedildi. Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün de Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan getirilen yasak kararlarını anlamadıklarını belirterek "Artvin halkı 25 yıldır yaşamsal mücadele veriyor" dedi. Neşe Karahan yasaklarla ilgili “Bu yasaklama kararını biz anlamış değiliz gerçekten çünkü biz birkaç gündür emniyet müdüründen sürekli görüşme talep ediyoruz. Görüşmedi bizimle. Bayram öncesi önceki validen görüşme talebinde bulunmuştuk, o da görüşmedi. Yeni gelen valiyle de bugün (dün) görüşme talebinde bulunduk. Aradım, görüşemeyeceğini söyledi. Emniyet müdürünü gene aradım bugün (dün). O da görüşmedi. Yani enterasan bir durum” ifadelerini kullandı.
“Artvin halkı vatan haini değil. Artvin halkı bugüne kadar yasadışı hiçbir şey yapmadı. Artvin halkı bütün ülkeye üretimiyle hizmet veren bir halktır. 25 senedir süren yaşamsal bir mücadeledir. Bunun dışında hiçbir şey yapmadı Artvin halkı. Sadece kendi yaşamsal mücadelesini veriyor. Gelecek nesillere bırakılması gereken olağanüstü bir doğamız var. Bu doğayı korumak için savunmamızı yapıyoruz, başka bir şey yapmıyoruz biz. Niye bize yasak? Bunu anlamadım zaten. Rize’de şu an bir açıklama yapılmış. Rize’de tedbir alınması gerekiyor. Valilik, emniyet müdürlerimizin can güvenliğimiz için tedbir alması gerekiyor çünkü Artvin halkı silahlı değil. Sadece duruşmaya gidiyoruz. Bir duruşma. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamız duruşmanın seyrini etkileyecek bir şey"
PROVOKASYON ÇAĞRISI
Cerattepe altın madeniyle ilgili karar duruşması öncesi sosyal medyada, "Vatansever Rizeli Gençler" imzasıyla bir bildiri paylaşıldı. Dış mihraklar tarafından halkın galeyana gelmesi sağlanarak ikinci bir Gezi Parkı ortamı oluşturulmak istendiğinin öne sürülen bildiride, "Pazartesi günü saat 08.00'den itibaren Rize Adliyesi önünde yerimizi alacağız. Hiçbir protesto veya taşkınlığa izin vermeyeceğiz. Kimse şunu unutmasın. Burası ülkenin yıkılmaz kalesi Rize'dir, bayrağa karşı olanın hakkı kötektir. Çıkarabilecekleri taşkınlıklara ve saldırılara karşı gerekli önlem niteliğinde yardımcı envanterlerimizle geleceğiz" şeklindeki tehdit içeren ifadelere yer verildi.
Bildirinin yayınlanması sonrasında harekete geçen Rize Emniyet Müdürlüğü, kimlikleri açıklanmayan 2 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldı.
1 AYLIK YASAK
Artvin Valiliği de 17 Eylül gecesi internet sitesinde yayınladığı yazılı açıklama ile kentte bir ay boyunca eylem yasağı alındığını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: "Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19.09.2016- 19.10.2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
İŞ MAKİNELERİ GETİRİLİNCE OLAYLAR ÇIKMIŞTI
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş tarafından Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde çıkarılmak istenen bakır madeni için verilen 'ÇED Olumlu' kararının ardından geçen 15 Şubat tarihinde jandarma eşliğinde iş makineleri bölgeye getirilince olaylar çıktı. Artvin halkı, Cerattepe'ye çıkan yolu özel araçları park ederek ulaşıma kapatıp barikatlar kurdu. Polis ve jandarmanın cop, biber gazı ve plastik mermi ile müdahalesi sonrası yol 2 günde açılabildi ve iş makineleri bölgeye çıkarıldı.
48 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI
Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olaylarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında da, 280 kişiyi ifadeye çağrıldı. Polis ve askerlerin kayda aldığı görüntüleri inceleyen savcılık 48 kişi hakkında iddianame hazırladı. 48 kişi hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet ve Polise Mukavemet" suçlamasıyla Artvin Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İlk duruşma tarihi olarak 23 Eylül 2016 verildi.
KAFKASÖR YAYLASI VE CERATTEPE
Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkisi 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı, madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.