Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaz saati uygulamasıyla ilgili açıklamasında bahsettiği İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) raporunu sordu.
Erol Celepsoy, Danıştay kararına rağmen sürekli hale getirilen saat uygulamasının elektrik tasarrufu yerine israfa sebep olduğunu belirtti.
Celepsoy, “Bakan Albayrak’ın 540 milyon liralık tasarruf yaptıklarını açıkladı ve bunun çalışmasını da İTÜ’ye yaptırdığını söyledi. Ama İTÜ’nün hazırladığını raporu gören yok” dedi.
2,8 MİLYAR LİRALIK MALİYET
Yaz saati uygulamasının israfa yol açtığını belirten Celepsoy “Yaz saatinin uygulandığı kış aylarında 2016’nın Kasım ayından 2017’nin Mart ayına kadar 7 milyar kilovat saatlik fazla tüketim ortaya çıkmıştır. Saatlik bedeli 41 kuruştan hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir maliyet oluyor” dedi.
Celepsoy şunları ekledi: “Yaz saati uygulaması sebebiyle kış aylarında çalışanlar ve çocuklar karanlıkta okula ve işe gitmek zoruna kalmışlardır. Saat değişikliğine gidilmeyen kış aylarında, sabahları gün ışığının yoksunluğu sebebiyle elektrik ve doğal gaz tüketim verilerinde artış olmuştur. Bununla birlikte Avrupa’yla aramızdaki saat farkı, ticari ilişkilerde olumsuzluklara neden olmuştur. Günlük hayatta sebep olduğu olumsuz etkilerinden dolayı Ekim ayının sonun saatlerin 1 saat geri alınması sağlanmalıdır.”