El Kaideci Abdulhakim Belhac'a Türkiye vizesi: Giriş yasağı kaldırıldı!

Türkiye, Libya'daki Kaddafi hükümetini deviren muhaliflerin komutanlarından El Kaideci Abdulhakim Belhac’ın ülkeye giriş yasağını sürpriz bir kararla kaldırdı. Göç İdaresi Başkanlığı, MİT, Emniyet ve Interpol’e yazı yazarak Belhac’ın gelmesi durumunda ülkeye girişinin sağlanmasını istedi.

Türkiye, Libyalı muhaliflerin askeri liderlerinden olan ve Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Vatan Partisi’ni kurarak siyasete atılan Abdulhakim Belhac’ın ülkeye giriş yasağını sürpriz bir kararla kaldırdı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Göç İdaresi Başkanlığı, hudut kapılarının yanı sıra MİT, Emniyet ve Interpol’e yazı yazarak Belhac’ın ülkemize giriş yapmak üzere hudut kapılarına gelmesi durumunda ülkeye girişinin sağlanmasını ve bilgi verilmesini istedi.

Türkiye’nin bunca zaman Abdulhakim Belhac hakkında ülkeye giriş yasağı koyup, bunu şubat ayında kaldırması ise soru işareti yarattı. Libya’dan çok sayıda cihatçının, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek Esad rejimine karşı savaşan gruplara katıldığı biliniyor. Belhac’a ülkeye giriş izni verilmesinde bu durumun payı olup olmadığı merak uyandırdı.

AFGANİSTAN'DAN LİBYA'YA BELHAC 

50 yaşındaki Abdulhakim Belhac’ın geçmişi ve Libya’da Kaddafi rejiminin yıkılmasındaki rolü dikkat çekiyor. Belhac, Kaddafi’ye karşı başlatılan ayaklanmada aktif rol aldı, Trablus Askeri Konseyi’nin başına geçti. Belhac, Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Vatan Partisi’ni kurarak aktif siyasete girdi. Belhac’ın El Kaide ile organik bağı olduğu iddia edildi. Belhac, El Kaide’ye bağlı olduğu iddiasını reddetse de çevresinde bu örgüte bağlı çok sayıda militan var.