Ekogenç Derneği'ne açılan kapatma davasının gerekçeli kararı açıklandı: Cinsel yönelim ahlaksızlık değil

Tüzüğünde yer alan "cinsel yönelim" ifadesi nedeniyle hakkında kapatma davası açılan Gençlik ve Ekoloji Derneği'nin kapatılma talebi reddedilirken gerekçeli karar bugün açıklandı. Kararda, "cinsel yönelim ahlaksızlık değil" denildi.

soL - Van

Van’da Gençlik ve Ekoloji Derneği’nin tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi yer aldığı gerekçesiyle hakkında kapatılması istemiyle dava açılmıştı. 

Kapatılma talebini reddeden Van 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, konuya ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, "Kişilerin kendi istemi dışında gerçekleşen böyle bir cinsel yönelime sahip olmasının ya da bu gibi kişileri tanımada kullanılan sözcüklerin ahlaksızlık olarak nitelindirmeyeceği gibi kanunlarımızda da yasaklanmıştır" denildi.

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel beyannamesi'nin 20. ve medeni ve siyasi haklara ilişkin 22. Maddesi hükümlerinde herkesin dernek kurma hakkına sahip olduğu,İnsan hakları sözleşmesinin 11. Maddesi hükmünde de aynı hususun tekrarından sonra bu hakkın kullanılmasına,ancak ulusal güvenlik,kamu düzeninin korunması,suç işlenmesinin önlenmesi,sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için zorunlu olan ölçüde ve yasa ile öngörülmek koşulu ile müdahale edilebileceği,14. Maddesinde ise bu sözleşmede tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanmanın cinsiyet,ırk,renk,dil,din,siyasal veya diğer kanaatler,ulusal veya sosyal köken,ulusal bir azınlığa mensup olma,servet,doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiç bir ayrımcılık yapılmadan sağlanacağı açıklanarak ayrımcılık yasaklanmıştır.

Ayrıntıları Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 25/11/2008tarih 2008/4109 esas 2008/5196 karar sayılı ilamında belirtildiği üzere;Cinsel kimlik veya yönelim kişilerin kendi istemleri ile seçtikleri bir olgu olmayıp doğuştan veya yetiştiriliş tarzından kaynaklanan ve kişilerin istemeyerek karşı karşıya kaldığı bir olgudur. Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transtseksüel sözcükleri ile tamamlanan farklı cinsel kişilerin varlığı herkesce bilinen bir gerçektir. Bu gibi kişileri tanımak için kullanılan sözcükler Literatür'e de girmiş olup, bilimsel yayınlarda medyada ve günlük dilde sık sık kullanılmaktadır. Kişilerin kendi istemi dışında T.C. VAN 5. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2013/301 Esas - 2014/400 / gerçekleşen böyle bir cinsel yönelime sahip olmasının ya da bu gibi kişileri tanımada kullanılan sözcüklerin ahlaksızlık olarak nitelindirmeyeceği gibi kanunlarımızda da yasaklanmıştır. Durum böyle olunca fesih talep edilen derneğin faaliyet alanının cinsel yönelim olmasının hukuka ve ahlaka aykırı olduğundan söz edilemeyeceği gibi ahlak kuralları yer ve zamana ve özellikle toplumu oluşturan kişilere göre değişebilen subjektik kurallar olduğundan derneğin amacının ahlaka aykırı olduğundan sözedilebilmesi için derneğin toplumun geneli tarafından kabul edilen yerleşmiş ahlak kurallarına aykırı amaçla kurulduğunun belirlenmesi, amacı gerçekleştirmek üzere yapılması öngörülen çalışmalarında bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olması gerekir.