Dışişleri Bakanı'ndan 'İsrail' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile Türkiye arasındaki "ilişkilerin normalleştirilmesi" için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Antalya Şubesi tarafından düzenlenen iftar programında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,  son günlerde İsraille "ilişkilerin normalleşmesi" ile ilgili çok sayıda haber çıktığını ifade ederek, bunların doğru olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "İsraille biz ilişkilerimizi normalleştirmek için görüşmeleri sürdürüyoruz" ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:

"Görüşmeleri sürdürürken iki şartımızdan taviz vermiyoruz. Bunlardan bir tanesi saldırıda (Mavi Marmara) hayatı kaybeden, şehit düşen kardeşlerimizin ailelerine tazminat ödenmesi. İkincisi ise yıllardır zulüm altında olan, ambargolar altında zor şartlarda yaşayan, saldırılar sonucu da birçok altyapısı yok olan Filistinli kardeşlerimizin üzerindeki ambargoların kaldırılmasıdır. 'Bu şartlarımız yerine gelirse ilişkilerimizi normalleştireceğiz' dedik ve bu şartlardan hiçbir taviz vermedik, vermeyeceğiz. İsraille ilişkilerimizin normalleşmesi demek ileride Filistinli kardeşlerimiz haksızlığa uğradığı zaman sessiz kalacağız, göz yumacağız anlamına gelmez. Şartımız gereği ambargoları kaldırarak Filistinli kardeşlerimize insani ve kalkınma yardımlarımızı da en etkin bir şekilde ulaştırmaya devam edeceğiz."