Demirtaş: 'ABD ve Rus askerlerinin Rojava’da ne işi var' sorusunun cevabı...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "'ABD ve Rus askerlerinin Rojava’da ne işi var' sorusunun cevabı şudur: Türkiye olarak siz orada olmayı kabul etmediğiniz için, Kürtlerle ittifak yerine Nusra vb. ile ittifak yapmayı tercih ettiğiniz için varlar" dedi.

Haber Merkezi

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, cezaevinde gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

BirGün'den Sebahat Karakoyun'un sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, "Erdoğan’ın dış politik hamleleri ve “dost-düşman ülke” tanımını sürekli değiştirerek attığı adımlarla ülke nereye sürükleniyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

...Türkiye özellikle Rojava ile stratejik ittifak yapabilseydi, Suriye barış görüşmeleri Cenevre’de, Astana’da, Soçi’de değil Ankara’da yapılabilirdi. Çözüm süreci başarılı olsa ve AKP bu süreci elinin tersiyle itmeseydi büyük ihtimalle böyle de olacaktı. Biz HDP olarak hep bunun için uğraştık. Ama gelinen noktayı görüyorsunuz işte. “ABD ve Rus askerlerinin Rojava’da ne işi var” sorusunun cevabı şudur: Türkiye olarak siz orada olmayı kabul etmediğiniz için, Kürtlerle ittifak yerine Nusra vb. ile ittifak yapmayı tercih ettiğiniz için varlar. Ancak her şeye rağmen yeni köprüler kurmak, yeni kapılar açmak için çabalamaya devam etmeliyiz.

Röportajdan bir bölüm şöyle:

Saray öncülüğünde AKP, 2019 hedefine yönelik hamlelerini sürdürüyor. Erken seçim iddiaları var. Sizin öngörünüz ne?
Olabilir tabii ki. AKP-MHP ittifakı kendileri açısından en avantajlı koşulları yaratır yaratmaz seçim takvimini belirleyeceklerdir. Şu anda ülkede serbest seçim koşulları yoktur. Öncelikle bunun oluşması için OHAL’e, baskılara ve adaletsizliklere karşı etkili bir mücadele yürütmek gerekir. Yoksa yarınki koşullar bugünden de ağır olacaktır ve o koşullarda yapılacak her seçim faşizmin seçim yoluyla sözde meşruiyetini tescil dışında hiçbir işe yaramayacaktır. Seçim dediğimiz şey ancak tam demokrasi koşullarında meşru bir yöntemdir.

16 Nisan’da sandığa yapılan müdahaleler, OHAL koşulları dikkate alındığında bu koşullarda gidilecek bir seçim çözüm getirir mi?
Tam tersine kamplaşmayı ve kaosu derinleştirir. Eşit ve özgür bir ortamda yapılacak adil seçimleri AKP kazansa bile, bu elbette meşru olacaktır ve çözüm üretebilir. Ancak mevcut koşullarda kim kazanırsa kazansın çözüm üretemez.