CHP ve HDP'den referandum çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alınmasına yönelik çalışmalarla ilgili olarak referandum çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyelilere vatandaşık verilmesiyle ilgili olarak "O kardeşlerimize vatandaşlığı vereceğiz" demiş, Suriyeli sığınmacılar arasında kalifiye kişiler olduğunu belirterek "Biz almayalım da, İngiltere'ye Kanada'ya mı gitsin?" diye sormuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Selahattin Demirtaş, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili olarak, "Suriyelileri vatandaşlığa alacağız' diyorlar. Çok güveniyorsan kendine referanduma götür. Bakalım halk ne diyecek?" dedi.

"'Suriyelileri vatandaş yapacağız, TOKİ'ye yerleştireceğiz' diyor. Bu ne ya, gereksiz gündemler yaratarak ana gündemden toplumu saptırma, halkı çaresiz bıraktırma bilinçli politikası" diyen Demirtaş, "Doktormuş, mühendismiş, öğretmenmiş... Karpuz seçer gibi Suriyeli seçecek. Sen Suriyeli'nin diplomasıyla uğraşacağına kendi diplomanla uğraşsaydın, onu çözseydik daha iyi olurdu" diye konuştu.

'SAVAŞ VARSA ORAYA BENZİN BİDONUYLA GİDİLMEZ'

Kemal Kılıçdaroğlu da, "Suriye'nin yeniden onarılması gerektiğini" belirterek, "TOKİ konutlarını vereceğim diyorsun. Suriye’de yanan yıkılan evler var. Onları yapalım. Hiç kimse dedesinin, babasının bulunduğu toprakları terk etmek istemez" dedi. Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, "Sokaklarda dilenen binlerce Suriyeli var. Milli irade diyorsun, Referandum yapalım. Bakalım millet ne diyor" ifadesini kullandı.