Cebecili öğrenciler anlatıyor: Kampüsümüz şeriatçıların saldırısı altında

Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’ne saldıran bir grup, kampüsün gündelik yaşamını hedef aldı, okul yönetimi ise seyirci rolünü üstlendi, saldırganların kampüsü alt üst etmesine kayıtsız kaldı. soL'a konuşan Cebecili öğrenciler, saldırının failinin şeriatçılar olduğunu ve okulun laik yüzünün hedef alındığını düşünüyor.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi’ne saldıran bir grup, İletişim Fakültesi’ne (İLEF) ciddi zararlar verilmişti. 

Gün içinde öğrencileri "ramazanda burada yemek yiyemezsiniz" diyerek tehdit eden saldırganlar, yemekhanede bulunan öğrencileri de hedef aldı, kesici aletler kullanmaktan çekinmedi.

"Oruç tutmuyorsunuz" saldırısının arka planını, kampüsün öğrencilerine sorduk.

'KİM NEDEN İNDİRSİN BAYRAĞI?'

O gün okulda ne oldu?

- Biz o gün kampüste derslerimize çalışıyorduk, zaten final haftası. Ne olduğunu anlamadan bir anda İLEF’e taşlarla, soda şişeleriyle saldırmaya başladılar. Tekbir getirerek satırlarla, palalarla öğrencilere saldırdılar. Fakültenin girişindeki kapıları, camları indirdiler. Uzunca bir süre de tehditler savurmaya, ellerindeki palaları sallamaya devam ettiler ama ne polis müdahale etti ne de okul güvenliği. Bütün öğrencilerin hayatı tehlikeye girdi burada, o saldırganlardan birisi bir öğrenciyi öldürse okul yönetimi, orada bekleyen polisler bunun hesabını verebilecekler miydi? İçeride zaten birçok kişi büyük panik halindeydi, haliyle bir anda böyle bir saldırı başlayınca oradaki herkes bundan çok büyük zarar gördü her açıdan. Hiçbir sebep yokken sırf buradaki öğrenciler onların istediği gibi yaşamıyor diye böyle bir saldırıda bulundular. Bir de bu kampüsteki saldırılarına kulp uydurmak için bayrak indirilme hikayesini çıkarttılar. Halbuki bayrak orada asılı duruyor, kim neden indirsin bayrağı? Bu kampüste ilk kez olan bir şey değil, ne zaman bir olay olsa bu grup salırıp  sonra mağduriyet uyduruyor, olan bize oluyor ne derslerimize girebiliyoruz ne de sınavlarımıza çalışabiliyoruz üstüne bir de saldırıya uğradığımız yetmezmiş gibi suçlu ilan ediliyoruz. Cebeci’deki bu provokasyonun artık bitmesini istiyoruz.

ŞERİATÇI GRUPLAR TÜM ÖĞRENCİLERİ HEDEF ALIYOR

Kim bu saldırganlar ve nasıl okula girebiliyorlar?

- Okulda ne zaman saldırı olsa bütün öğrencilerin tanıdığı birkaç kişi başını çekiyor, hep aynı insanlar her olayda satırla, bıçakla öğrencilere saldırıyor. Son olay da farklı değil, aynı gruplar yine. Bunları herkes biliyor, Ensarcı, şeriatçı gruplar. Durup dururken benim bildiğim kadarıyla oruç tutmuyorsunuz diye İLEF öğrencilerine saldırıyorlar ama belli ki hazırlıklı bir şey, herhangi bir bahane uydurup saldırıyorlar çünkü bu çok organize bir saldırı, resmen bizim canımıza kast ediliyor, fakültede taş üstünde taş kalmıyor. Güvenlik de bütün bunlar olurken öyle uzaktan izliyor sadece. Üstüne üstlük bir de bayrak indirildi diye saldırdıkları öğrencilere iftira atıyorlar. Böyle bir şeyin olmadığını o gün burada olan hangi öğrenciye sorsanız söyler, göz göre göre yalan söylüyorlar. İnsanlar buraya ders çalışmaya, sınava girmeye geliyor ama artık biz bu tür şeyler nedeniyle kendi kampüsümüzde kendimizi güvende hissedemiyoruz, sürekli bir dinci saldırı tehlikesiyle karşı karşıya hissediyoruz.  Artık ben bu okuldaki her öğrencinin bu konuda çok rahatsız olduğunu düşünüyorum, mutlaka bu konuda gerekli önlemler alınıp ileride böyle saldırıların engellenmesi lazım, zaten belli ki rektörlük de durumdan rahatsız değil, herhangi bir öğrenci okulda yolda yürürken bile gözaltına alınabiliyorken bunlara uygulanan hiçbir işlem yok, her olayda ellerinde palalarla geziyorlar. Bence artık bu konuda güvenliği almak da yine öğrencilere düşüyor.

CEBECİ ÖĞRENCİSİ BAYRAĞIN ŞERİATÇI EMELLERE ALET EDİLMESİNİN HESABINI SORACAK

Siz bu saldırının hazırlığının hissediyor muydunuz peki?

- Son olay bence çok net, İslamcılar kampüste kendi görüşlerini insanlara kabul ettiremedikleri için zor kullanma yoluna girip saldırdılar. Saldıranların başındaki adamlar da zaten tanıdığımız adamlardı ama bunların yanında burada okumayıp dışarıdan sokulanlar da var, okulda ilk kez gördüğümüz insanlar bize saldırdı. Bunlar içeriye bir şekilde alındı, kampüste okuyan zaten bilinen kişilerle beraber öğrencilere saldırdı. Bu saldırıya bahane olarak da bayrak indirildi diye bir şey uydurdular. Halbuki bu İslamcılar saldırıp bir fakülteyi kullanılmaz hale getirdikten sonra bile görüyoruz, bayrak orada asılı duruyor, zaten sosyal medyada da var olaylar 3’te 4’te oluyor daha saat 6’da kampüste bayrağın asılı olduğu fotoğraf var, biz de bayrağı orada gözümüzle gördük. Milleti kandırmaya, hedeflerine bu şekilde alet etmeye çalışıyorlar, öğrencilerin akıllarıyla dalga geçiyorlar ama Cebeci’deki öğrenci zaten kimin ne olduğunu biliyor. Ben Cebeci’de bayrak üzerinden yapılmaya çalışılan bu İslamcı saldırının tutacağını sanmıyorum. Zaten onların bayrak sevdası da sadece bayrağın gerici bir propaganda aracı ve sembol olarak kullanılmasından ibaret. Cebeci öğrencisi bayrağın bu şekilde gerici emellere alet edilmesinin de hesabını soracaktır.

AMAÇ OKULDAKİ LAİK KESİMİ KORKUTMAK

- Öğrenciler olarak bundan sonrası için bir planınız var mı kampüsünüz için?

Ben bu saldırının amacının okuldaki laik kesime karşı bir korkutma çabası taşıdığını düşünüyorum. Okulu genel olarak böyle gerici bir atmosfere sokmak amacıyla yapılan bir saldırı. Üstelik bu saldırı gerçekleşirken kimsenin durdurmaya çalıştığı da yok. Bir sürü öğrenci orada tedirginlik içinde kalırken belki de canları tehlikeye girmişken ne polis ne güvenlik hiçbir müdahalede bulunmadı. Bütün her şey zaten okulun güvenlik kameralarından da görülüyor, hepimiz izledik görüntüleri, orada çok net görülüyor saldırganlar, okulun yönetiminin mutlaka bu konuda bir şeyler yapması lazım, bu kişiler hakkında işlem başlatılmazsa bu okulun öğrencisi nasıl kendini güvende hissedecek okulda?