Büyük fırtına Ege'ye yaklaşıyor: Gerekli önlemler alındı mı?

Küresel ısınmanın etkisiyle birlikte Türkiye, tarihinde ilk kez "tropik fırtına" da denilen 10 şiddetindeki büyük fırtınanın etkisine girmeye hazırlanıyor. Ege Bölgesi'ne yönelik uyarılar yapılırken Meteoroloji'nin sitesinde, oluşması muhtemel riskler bölümünde sadece 'Ulaşımda aksamalar' ifadesi yer alıyor. Bofor rüzgar tablosunda ise 10 şiddetindeki büyük fırtınada…

Haber Merkezi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamalarda ve uzmanların uyarılarında Ege Bölgesi'nin 30 Eylül 2018 Pazar günü büyük bir fırtınanın etkisine gireceği belirtiliyor. 

Isınan havanın etkisiyle özellikle Ege ve Orta Akdeniz'i vuracak olan Kırbaç kasırgası için meteoroloji uzmanlarından uyarılar geliyor. 

İngilizcede Akdeniz anlamına gelen Mediterranean sözcüğüyle kasırga anlamına gelen hurricane sözcüğünün birleştirilmesiyle oluşan "Medicane" olarak da tanımlanan fırtına, kasırga ve tayfunların yol açtığına benzer yıkımlara neden olabiliyor.

30 Eylül 2018 Pazar günü ülkenin batı kesimlerini etkileyecek olan fırtına için bölgede tehlike alarmı veriliyor.

120 KİLOMETRE HIZLA VURACAK

Saatte 120 kilometre hıza kadar çıkacak olan fırtına için meteoroloji yetkilileri bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Ege'de Pazar günü (30 Eylül 2018) kuzey ve kuzeydoğu, güneyinde güneydoğu yönlerden kuvvetli şekilde esecek olan rüzgarın, zamanla Güney Ege’de güneybatı, açıklarında kuzeybatıdan 7 ila 9 kuvvetinde (75-90 km/sa) kuvvetli fırtına, Orta ve Güney Ege’de 8 ila 10 kuvvetinde (75-105 km/sa) tam fırtına, zaman zaman 11 kuvvetinde (120 km/sa) çok şiddetli fırtına şeklinde esmesi tahmin ediliyor. Ege'de fırtınanın aynı gün gece saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor" denildi.

METEOROLOJİ 'ULAŞIMDA AKSAMALAR' DİYOR AMA...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesinde, yaklaşan büyük fırtınayla ilgili olarak şu bilgiler veriliyor ve muhtemel riskler hanesinde "ulaşımda aksamalar" olacağı belirtiliyor.

BOFOR TABLOSUNDA 10 ŞİDDETİNDEKİ BÜYÜK FIRTINA NE ANLAMA GELİYOR?

Oysa Beaufort (Bofor) rüzgar skalasında, Metoroloji'nin "10 şiddetinde" diye ifade ettiği büyük fırtınada "ağaçların kökünden sökülebileceği, binalarda hasarlar oluşabileceği" ifade ediliyor. 

İSTANBUL'U ETKİLEYECEK Mİ? 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün "Tropik Fırtına" uyarısının ardından son veriler üzerinden değerlendirme yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "Akdeniz üzerinde Yunanistan’da yıkım yapacak gibi görünüyor" dedi.

"Mora Yarım Adası’nda, güneyine doğru kuvvetli rüzgarla birlikte kuvvetli yağışlar da var" diyen Tek, "Akdeniz’de meydana gelmesinin sebebi yüksek deniz suyu sıcaklığı. Deniz suyu sıcaklığının 26 derecenin üzerine çıktığı, yazdan kışa geçildiği dönemlerde görülüyor. Yarın yine Yunanistan’da devam edecek" diye konuştu.

"FETHİYE, MARMARİS VE ANTALYA’NIN BATISI..."

Türkiye için de değerlendirmede bulunan Adil Tek, "Bizde de Pazar günü akşam saatlerinde güney kesimleri etkileme ihtimali var. Daha çok Fethiye, Marmaris ve Antalya’nın batısında gerçekleşmesi bekleniyor. Rüzgarın şiddeti biraz daha azalmış olacak. Kuvvetli yağış olasılığı ise daha yüksek. İstanbul için büyük bir risk gözükmüyor. Daha çok Güney Ege ve Antalya’nın batısında görülecek. Pazartesi günü etkisi azalacak" diye konuştu.

KUŞADASI'NDA TEKNELERİN DENİZE AÇILMASI YASAKLANDI

Bu arada tropik fırtına nedeniyle Kuşadası Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

YUNANİSTAN'DA ZORBA KASIRGASI DENİYOR

Yunanistan'da Zorba Kasırgası adı verilen bu kasırganın geçtiğimiz günlerde Tunus ve Libya'da ani su baskınlarına neden olduktan sonra Akdeniz üzerinden geçerek Ege ve Avrupa sahillerini vurması bekleniyor. Kasırganın yarın Girit Adası ve Güney Yunanistan'dan daha hafif şiddette geçeceği, Pazar günü ise şiddetini artırarak kuzey Ege'de Yunanistan ve Türkiye kıyılarını vuracağı tahmin ediliyor. Suriyeli ve Iraklı binlerce sığınmacının kamplarda kaldığı Midilli Adası'nı da vurması beklenen kasırga nedeniyle Yunanistan'ın başkenti Atina'da bugün okullar tatil edildi. Yunan adalarına bazı feribot seferleri iptal edilirken bazı uçuşlar da ertelendi.