Bursa'da dozerle zeytin ağaçlarını yok ettiler!

Bursa’da, zeytinciliğin merkezi Mudanya İlçesi'nde, bina inşaatı için 2 saat içerisinde 100 kadar zeytin ağacı dözerlerle söküldü.

DHA

Türkiye'nin zeytin ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Bursa'da, zeytin bahçeleri, konut inşaatları için iş makinaları ile yok ediliyor. Mudanya'nın Güzelyalı Mahallesi'nde yapılacak site için zeytin bahçelerinin kısa sürede sökülmesi, tepkiye neden oldu.

 

NE KADAR AĞAÇ KESİLDİĞİ BİLİNMİYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, zeytinin merkezi Bursa'da zeytin alanı envanterinin bugüne kadar yapılmadığını, toplam zeytin alanı tespit edilmediği için nerede, ne kadar ağacın kesildiğini tam olarak bilemediklerini söyledi.

TMMOB'a bağlı Ziraat Odası Bursa Şube Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy, kentin tümü kapsayan bir zeytin alanı envanteri bulunmadığını söyledi.

'ÇALIŞMA YAPILMADI'

Bu çalışmanın yapılması için defalarca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurduklarını anlatan Aksoy, şöyle dedi:

"Bu çalışma yapılmadı. Büyükşehir Yasası ile birlikte bu çalışmanın Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde yapılması gerekiyor. Özellikle Orhangazi, Mudanya ve Gemlik gibi ilçelerimiz zeytin üretiminin merkezi konumunda. Yapılması gereken bu çalışmaya biz de destek vermek istiyoruz."