Bu köyde kadınlar egemen

Hindistan’ın Meghalaya eyaletinde bulunan Mawlynnong köyünde yaşayan anaerkil Hasi toplumu Alman fotoğrafçı Karolin Klüppel’in objektifine takıldı.

Hindistan’ın gözde turizm mekanlarından biri olan Mawlynnong köyü, muhteşem doğasıyla ziyaretçileri büyülüyor. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Meghalaya eyaletindeki köy, sadece muhteşem doğasıyla ilgili çekmiyor. Köy, aynı zamanda kadınların egemen olduğu Hasi toplumunun da anavatanı.

Berlinli fotoğrafçı Karolin Klüppel, yaklaşık dokuz ay birlikte yaşadığı Hasilerin fotoğraflarından oluşan “Mädchenland”, yani “Kızlar Krallığı” adlı bir belgesel hazırladı. Klüppel, gerek Mawlynnong’un doğal güzelliklerine gerekse Hasi kültürüne ayna tutan fotoğraflarını daha şimdiden Kopenhag, Berlin, Paris ve Köln’de sergiledi.

New York Times gazetesinin fotoğraf bloğu “Lens”e röportaj veren Klüppel, Hasi toplumunda kız çocuklarının özel bir yeri olduğunu ve bu sıra dışı konumun onlara muazzam bir özgüven kazandırdığını anlatıyor. “Kültürleri hakkında klasik bir belgesel yapmak istemedim” diyen fotoğraf sanatçısı, amacının Hasi kızlarının kendinden emin görünüş ve davranışlarını sergilemek olduğunu aktarıyor.

Dünyanın nadir anaerkil toplumlarından biri olan Hasi kültüründe ailenin serveti en küçük kız çocuğuna kalıyor ve çocuklar annelerinin soy ismini alıyor.

Klüppel’in Hasi kültürünün kız çocuklarının davranışları üzerindeki izlerini yansıtan fotoğraflarından bazıları...