Bozkır: Vize yoksa geri kabul de yok

Türkiye-AB ilişkilerinde her iki tarafın da büyük çıkarları olduğunu söyleyen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Eğer AB vize serbestisini vermezse geri kabul anlaşmasını feshedebiliriz. Bu bir pazarlık. Vize olmazsa geri kabul de olmaz" dedi.

Viyana Diplomatik Akademisi'nde konuşan Bakan Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin 50-55 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, "Türkiye yerinde başka bir ülkenin bu kadar uzun sabırla bunu götürebileceğini sanmıyorum. Bu ilişki devam devam ediyor çünkü her iki tarafın birbirlerinden büyük çıkarları var" dedi.,

Türkiye'nin AB üyeliği için sivil, yargı, askeri alanda 2 bin yasa değişikliği yaptığı bilgisini veren Bozkır, AB tarafından da bakıldığında Türkiye'nin, AB için hareketli bir ekonomik pazar olduğunu, Türkiye'deki genç nüfusun AB için bir avantaj olduğunu, aynı şekilde Türkiye'nin güçlü ordusunun, süper güç potansiyeli olan AB'nin çıkarına olduğunu ve Türkiye'nin doğal enerji kaynaklarına komşu olmasının yine AB'nin avantajına olduğunu ifade etti.

Geri kabul anlaşmasının 3. ülke vatandaşları için haziran ayında yürürlüğe gireceğini anımsatan ve Avrupa'yı uyaran AB Bakanı Bozkır, "Eğer AB vize serbestisini vermezse biz bu geri kabul anlaşmasını feshedebiliriz. Bu bir pazarlık. Vize olmazsa geri kabul de olmaz" dedi.