Bonzaiden sonra yeni tehdit: Metamfetamin

Kısa süre önce bonzai tehdidi altında yaşamını yitiren gençler, şimdi de yeni bir uyuşturucu türü olan metamfetamin tehlikesi altında. Uzm. Dr. Psikiyatrist Aslıhan Eslek, uyuşturucu kullanan kadın sayısında artış olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Son yıllarda artış gösteren uyuşturucu madde kullanımı her geçen yıl daha da artıyor. Manisa Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM servisinden Uzm. Dr. Psikiyatrist Aslıhan Eslek, “uyuşturucu kullanımında geçen yıllara göre bu yıl daha belirgin bir artış var. Kadın hastalar da uyuşturucu tedavisi görmek için başvuru yapmaya başladı ve bu sayıda da bir artış gözlemliyoruz” dedi.

Ülkemizdeki uyuşturucu kullanımının artış göstermesi ve her geçen yıl kullanıcı sayısının daha da artmasını ülkemizin uyuşturucu ticaretinde geçiş noktası olmasına bağlayan Manisa Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM servisi Uzm. Dr. Psikiyatrist Aslıhan Eslek, metamfetamin adlı uyuşturucuya dikkat çekerek kullanımının yaygınlaştığını ifade etti.

UYUŞTURUCU KULLANAN KADIN SAYISINDA ARTIŞ

Uyuşturucu kullanımında geçen yıllara göre bu yıl daha belirgin bir artış olduğuna dikkat çeken Eslek, “biz 3 ayda bir Bakanlığa yatan hasta ve ayakta tedavi edilen hasta verilerini gönderiyoruz. Yatan hastalarda ciddi bir artış söz konusu. Erkekler daha çok başvuru yapıyor ama bu yanıltıcı bir veri olabilir çünkü kadınlar çok rahat başvuramıyor. Bir de kadınlarla ilgili maalesef fırsatlarımız eşit değil. Çünkü bizim AMATEM servisimiz erkek servisi. Kadın hasta olduğu zaman bayan odası açılıyor, kadınlara böyle hizmet verebiliyoruz. Bu nedenle kadınlara daha geç sıra geliyor. Erkek hasta başvurusu çok daha fazla. Ama yeni yeni kadın hastalarda uyuşturucu tedavisi görmek için başvuru yapmaya başladı ve bu sayıda da bir artış gözlemliyoruz. Ama yine de toplumda kadının uyuşturucu kullanımına dair bir önyargı olduğu için erkekler kadar kolay başvuramıyor” dedi.

BAĞIMLILIK HASTALIK OLARAK KABULLENİLMELİ

Bağımlılara uygulanan tedavilerdeki başarı oranlarıyla ilgili de bilgiler veren Eslek, AMATEM servisinden çıkan hastalara baktığımız da tedavilerin başarı oranı yüzde 10 civarında gerçekleştiğini ifade etti. Hastanın tedaviye başladıktan sonra ilk 6 ayda uyuşturucu kullanıp kullanmamasına baktığımız da başarı oranı yüzde 10 gibi oluyor diyen Eslek, “ama bu oran tedavinin başarısızlığından ziyade bağımlılığın hastalık olarak kabullenilmesinde sorun olmasından kaynaklanıyor. Eğer bağımlılık hastalık olarak görüldüğü zaman hasta tarafından, çok başarılı olabiliriz tedavi sürecinde ve bu başarı oranları daha da yükselir. Bu bağımlılık çok başarı ile tedavi edilebilen bir hastalık ama hasta tarafından ben bunu yapabilirim, benim kontrolüm altında, irade meselesi gibi bakıldığı zaman kişiler tedaviye gelmiyorlar. Burada yatıp tedavi alarak çıktıktan sonra kontrole gelmiyorlar. Ben zaten hallettim diyerek. Eğer uyuşturucu kullanan kişiler bu durumu hastalık olarak görse ve düzenli kontrollerine gelseler bizim bu bağımlılıkta başarı oranımızda yükselecek” ifadelerini kullandı.

METAMFETAMİN TEHLİKESİ

Uyuşturucu kullanımın artmasında ki nedenden bahseden Eslek, ülkemizin uyuşturucu maddelerin Ortadoğu’dan hem Avrupa’ya hem de hava yoluyla uzak doğuya ticaretinin yapıldığını ve bu geçiş sırasında ülkemizde fazla miktarda kaldığını belirtiyor. Eslek, “bu nedenle ülkemizde maddenin temini kolay hale geliyor. Emniyetin bu konuda çok iyi aldığı önlemler var aslında ama buna rağmen bu uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor. Son dönemde Metamfetamin adlı yeni bir madde girdi ülkemize ve bu maddenin kullanımında bir artış gözleniyor. Bu Metamfetamin adı verilen uyuşturucu için eroinden daha etkili deniliyor. Bu konuda özellikle gençler ve aileleri çok dikkatli olmalıdırlar” diyerek aileleri uyardı.

2 liraya her yerde ekmek gibi satılan sentetik uyuşturucu madde, gençlerin hayatlarını karartmaya devam ediyor. Son yıllarda kullanımı iyice yaygınlaşan uyuşturucu nedeniyle onlarca genç yaşamını yitirdi. Madde kullandıktan sonra sokaklarda, parklarda bayılıp kalan onlarca genç ise her gün ambulanslarla hastanelere taşınıyor.

Ayık Yaşamla Buluşma Derneği (AYBUDER) Başkanı Yavuz Tufan Koçak ise madde kullanımının geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Ölüm oranlarının her geçen gün artış gösterdiğine dikkat çeken Koçak, şöyle konuştu: “Bakın bonzainin yanında şimdi bir de metamfetamin tehlikesi baş gösterdi. İnanılmaz hızlı arttı. Bursa bunun merkezi. 3-4 tane ismi kullanılıyor. Şu anda kullanıp bize gelen bir çocuğun ağzında diş kalmamış. Met böyle bir madde. Bonzai öldürüyor. Bu öldürmeyip gencecik çocukları eritiyor, kemik bırakmıyor vücutta.”