Bir nefeste kanser teşhisi

Basit bir nefes testiyle, bağırsak sorunları olan kişilerin mide kanserine yakalanma riskinin yüksek olup olmadığının belirlenebileceği belirtiliyor.

Sonuçları Gut adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma, test nefesteki kimyasal bileşenler yoluyla, kanser öncesi riskli değişiklikleri tespit ediyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre zzmanlar daha geniş çaplı araştırmalarda da sonuç vermesi halinde, bu testin kanserin eşiğindeki hastaların tespitini kolaylaştıracağını ve erken tedavi imkanı sağlayacağını belirtiyor.

"Nano ışın" adı verilen ve İsrail, Letonya ve Çin'den uzmanların geliştirdiği testle ilgili çalışmaların devam edeceği belirtiliyor.

Mide kanserinde geç teşhiste hastaların kurtulma oranı düşük. Geç teşhisin en önemli nedeni, hazımsızlık ve ağrı gibi belirtilerin diğer hastalıklarla karıştırılması.

Araştırma kapsamında 145 hastadan nefes örneği alındı. Bu kişilerden 30’u mide kanseri olduğu bilinen hastalar.

Diğerleri ise gösterdikleri semptomlar nedeniyle testlere tabi tutuldu. Bu kişilerin gerçek anlamıyla kanser olmadıkları ancak bazılarında kansere dönüşebilecek değişiklikler bulunduğu saptandı.

Uzmanlar farklı senaryolarla testleri tekrarladı. Bunun sonucunda testin kanserli örnekleri başarıyla tespit ettiği görüldü.