Binali Yıldırım: Suriye'deki durum sürdürülebilir değil

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım "Rusya'dan İsrail'e, Mısır'dan Suriye'ye herkesle barışçıl ilişki geliştirme azmindeyiz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, dış politikada atılan adımlara ilişkin olarak "Rusya ile eski günlere dönüyoruz, İsrail ile normalleşiyoruz, vatandaşlarımıza müjdelerimiz var" dedi. Yıldırım konuşmasında "Suriye’deki durum sürdürülebilir değil ama bunun değişmesi mümkündür" ifadelerini kullandıç

Yıldırım, sabah 9.10'da Çankaya Köşkü'nde başlayan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ekonomi paketine ilişkin açıklama yapıyor.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

"Bayram öncesi müjdeli haberlerimize geçelim. Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz.

Son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz’e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerin normalleştirilmenin somut sonuçlarını görmeye başladık. Rusya’yla eski günlerimize dönüyoruz. İsrail’le mutabakatla başladık, bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze’de şahit olduk. 11 bin tonluk yardım gemisi Gazze’ye insani yardımları Mersin’den götürdü ve oradan, Aşdod Limanı’ndan çok zor şartlarda yaşayan 1,5 milyonu aşkın Filistinli kardeşlerimize insani destek olarak Türkiye verdiği sözü yerine getirmiş oluyor.

İkinci ayağı enerji. Bayramdan sonra hayata geçirilecek.

Bir diğer ayak turizm. Turizme bu sene krizle başladık.  İki mutabakatla birlikte önce Rus tarafı bir rahatlama sağladı. Bayramla, Allah’a şükür doluluk oranı yüzde 90’lara çıktı. Bunun kalıcı hale gelmesi için tedbirlere devam ediyoruz. 2017’ye kadar tedbirleri tamamlayacağız. Gerek kruvazer turizmde, tarih turizminde, kültür turizminde, 2017’de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Tarım sektöründen, ulaşım sektörüne ciddi bir normalleşme süreci hareketlenmeyi de beraberinde getirdi. AB’ye tam üyelik hedeflerimizde de yeni bir döneme girdik. Fasıllar yeniden açılmaya başlandı. Türkiye’nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki dostluk halkasını genişletiyor.

'HERKESLER BARIŞÇIL İLİŞKİ GELİŞTİRME AZMİNDEYİZ'

Rusya’dan İsrail’e, Mısır’dan Suriye’ye, AB ülkelerinden ABD’ye herkesle barışçıl, dostane ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz. Özellikle Suriye’deki durum sürdürülebilir değil ama bunun değişmesi mümkündür. Herkes sorumluluk almak zorundadır. Kalıcı barış için görüşmeler devam ediyor. Tek sınırımız var, adil, eşit iki taraflı bir devletin oluşması. En büyük müjde barış, güven ve huzurdur.